Općina Kumrovec dobila u vlasništvo bivšu Titovu rezidenciju

Foto: PIXSELL/Jurica Galoic

OPĆINA Kumrovec danas je dobila u vlasništvo Vilu Kumrovec, nekadašnju rezidenciju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita koja je nakon uspostave Republike Hrvatske 90-ih postala vlasništvo Muzeja Hrvatskog zagorja. Riječ je o objektu koji je 40-ih godina 20. stoljeća bio hotel, da bi za vrijeme Jugoslavije 60-ih bio proglašen Brozovom rezidencijom.

"Ovo je ponosni trenutak"

"Ovo je ponosni trenutak kada Općina Kumrovec preuzima pravo upravljanja ovim objektom", rekao je prilikom potpisivanja načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, koji je i inicirao prijenos vlasništva.

"Ideja je krenula prije godinu dana i brzo se uspjela odraditi u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja i državne imovine. Odličnu suradnju smo imali i s Ministarstvom kulture i medija, a ministrica se odmah složila s tom idejom. Prvenstveno smo zamislili da Vila Kumrovec postane kulturni, turistički i multimedijalni objekt", kazao je.

Najavio je da Općina planira obnovu objekta, u koji se nije značajnije ulagalo posljednjih 40 godina, prijaviti na EU fondove.

"Slijedi prijava projekta na INTERREG program već sljedeći tjedan. Nadamo se da ćemo prva sredstva uspjeti osigurati već u idućih godinu dana. Procijenjeno je da ćemo trebati negdje oko 2 milijuna eura da ovu zgradu kompletno stavimo u funkciju", rekao je načelnik te dodao da bi to trebalo ostvariti kroz 3 do 4 godine.

"Ovo je korak u pozitivnom smjeru"

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol prijenos vlasništva s muzeja na Općinu Kumrovec smatra korakom u pozitivnom smjeru.

"Jedan od razloga za tu odluku je što do ove godine muzeji nisu bili prihvatljivi prijavitelji na EU fondove, za razliku od općina. Činilo nam se da će ovo biti najlakši put za revitalizaciju ovog objekta", ustvrdio je Sabol.

Što se tiče zbirke predmeta iz Vile Kumrovec, ona je sastavni dio fundusa Muzeja Staro selo.

"Zbirka, osim interijera, broji i darove koje je Josip Broz dobivao prilikom svog posjeta Kumrovcu od stranih i domaćih gostiju. Poznato je da je Broz volio primati poklone, ali i darivati ih. Osim tih darova koje je dobivao ovdje, bili su izloženi i darovi koji su prije nekoliko godina dovezeni iz ureda tadašnje predsjednice RH. To je sve skupa 105 poklona, od toga je 101 poklon u vlasništvu Muzeja, a ostali su na dugoročnoj posudbi", navela je viša kustosica Muzeja Hrvatsko zagorje Anita Paun Gađa.

Pročitajte više

 

Pročitajte više