Oprez na Wall Streetu, S&P 500 blago pao

Foto: EPA

NA WALL Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer je Fed nedavno najavio smanjenje poticaja, a Bijela kuća povećanje poreza, pa je Dow Jones indeks blago porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq blago pali.

Dow Jones ojačao je 71 bod ili 0.21 posto, na 34.869 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.28 posto, na 4443 boda, a Nasdaq indeks 0.52 posto, na 14.969 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih šest cijene su dionica pale, a najviše u nekretninskom i zdravstvenom.

Pale su i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Apple, između 0.6 i 1.7 posto.

S druge strane, porasle su cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na kretanja u gospodarstvu, a, zahvaljujući rastu cijena nafte, znatno je ojačao i energetski sektor.

"Dionice osjetljive na gospodarska kretanja su porasle, a tehnološke pale. Na snazi je trgovanje na temelju otvaranja gospodarstva", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Na tržištu vlada oprez jer uskoro počinje smanjivanje monetarnih poticaja, koji od početka pandemije koronavirusa podržavaju gospodarstvo i financijska tržišta.

Prošloga su tjedna čelnici Feda poručili da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se procjenjivalo.

Uz to, predsjednik SAD-a Joe Biden predložio je u proračunskom paketu za iduću godinu povećanje poreza.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da bi povećanje poreza kompanijama moglo utjecati na povrat na dionice u idućoj godini.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.17 posto, na 7063 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0.27 posto, na 15.573 boda, a pariški CAC 0.19 posto, na 6650 bodova.

Pročitajte više