Orban s Meloni i bivšim poljskim premijerom razgovarao o spajanju europske desnice

Foto: EPA

Mađarski populistički premijer Viktor Orban danas je u Bruxellesu razgovarao sa svojom talijanskom kolegicom Giorgijom Meloni i bivšim poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim o perspektivama desničarskih stranaka u Europskoj uniji.

Konzultacije za vrijeme posebnog EU samita čelnika potvrdio je danas Orbanov glasnogovornik Bertalan Havasi, izvijestila je mađarska državna agencija MTI.

Sve su glasnije spekulacije o tome hoće li se Orbanova stranka Fidesz u Europskom parlamentu priključiti Braći Italije (FDL) koju predvodi Meloni te poljskoj nacionalističkoj konzervativnoj stranci Pravo i pravda (PiS) kojoj pripada Morawiecki.

Prvotni ishod tih razgovora još je nepoznat.

"Potencijalno spajanje europske desnice"

Orban je razgovarao s Meloni o "političkim pitanjima povezanim s europskom desnicom", o ishodima izbora za EU parlament 9. lipnja i mađarskom predsjedanju Vijećem Europske unije koje započinje 1. srpnja, rekao je Havasi.

Razgovor s Morawieckim, koji je predvodio poljsku vladu od 2017. do 2023. godine, tematski se doticao potencijalnog spajanja europske desnice, rekao je.

Na izborima za Europski parlament 9. lipnja pobjedu je slavila Europska pučka stranka (EPP), grupacija desnog centra, dok su stranke krajnje desnice također ostvarile dobre rezultate.

EU čelnici sastaju se u ponedjeljak kako bi raspravljali o novim čelnicima vodećih mjesta Europske unije koja broji 27 zemalja članica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.