Orban: Sanjam ujedinjenje. Kad se probudim, vidim da se dvije dame ne mogu dogovoriti

Foto: EPA

Mađarski premijer Viktor Orban danas je prekorio čelnice krajnje desnih stranaka u Italiji i Francuskoj jer nisu postigle dogovor o zajedničkom djelovanju u sljedećem sazivu Europskog parlamenta. Takav savez, ako mu se pridruže drugi desničarski zastupnici u Europskom parlamentu, "bio bi najveća parlamentarna frakcija u Europi", rekao je Orban u intervjuu za Kossuth Radio.

"Sanjali smo o tome (ujedinjenju), a onda se probudimo i ispostavi se kako se dvije dame ne mogu dogovoriti", napomenuo je. Orbanov istup dolazi nakon što je Marine Le Pen prošlog mjeseca pozvala talijansku premijerku Giorgiju Meloni na jedinstvo, piše Politico

Meloni računala na savez s von der Leyen

"Ovo je trenutak da se ujedinimo, bilo bi zaista korisno. Mislim kako ne bismo trebali dopustiti da ovakva prilika prođe pored nas", kazala je tada Le Pen za talijanski list Corriere della Sera.

Međutim, stranka Braća Italije od Meloni dio je grupacije Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu, Nacionalno okupljanje od Le Pen djeluje u okviru grupacije Identitet i demokracija. Obje stranke ostvarile su velike pobjede na europarlamentarnim izborima, postigavši ​​najbolje rezultate ikada.

Kad bi dvije grupacije udružile snage, činile bi drugu najveću grupaciju u Europskom parlamentu, iza Europske pučke stranke (EPP). Meloni ipak nije bila sklona ujedinjenju s Le Pen, već je računala na potencijalni savez s EPP-om i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.