Orbanov protukandidat: Isporučio bih Hernadija Hrvatskoj

Foto: EPA

KANDIDAT udružene mađarske oporbe na predstojećim parlamentarnim izborima Péter Márki-Zay za Večernji list najavio je promjenu režima. Ograda na granici će ostati, ali sve drugo će se promijeniti, pa i odnos prema hrvatskom zahtjevu za izručenje Zsolta Hernadija, piše dnevnik u broju od subote.

"Bit će to ne samo promjena jedne vlade nego i promjena režima", najavljuje Péter Márki-Zay, kandidat udružene mađarske oporbe na izborima koji se u Mađarskoj očekuju na proljeće.

Nakon više od jednog desetljeća vladavine Viktora Orbána mađarski birači birat će zapravo između samo dva imena: Orbán ili Péter Márki-Zay. Taj pristup isticanja jednog kandidata mađarska je oporba odabrala zanemarivši ideološke i druge razlike (među šest stranaka udružene oporbe ima i lijevih i krajnje desnih poput Jobbika) jer je procijenjeno da je to jedini način rušenja Orbánova režima.

Zbog čega planira ostaviti graničnu ogradu od žilet-žice, koju je Orbán podigao najprije na granici sa Srbijom, a potom i s Hrvatskom, državom članicom Europske unije? "Ta je ograda simbol Orbánove antimigrantske politike. Nakon razgovora s njime u Bruxellesu prije dva tjedna, čini nam se da bi odgovor na to pitanje bio: zato što Márki-Zay zna da na vlast može doći ako osluškuje i odgovara na potrebe mađarskih birača, a ne raznih ljudi u inozemstvu. A mađarski birači očito žele tu ogradu na granici."

"Ostavit ćemo ono što funkcionira. Ne samo potpore obiteljima, ne samo niske poreze nego i ogradu koja štiti granicu. Ograda je učinkovit alat u sprječavanju ilegalnih migracija", rekao je Orbánov izazivač pri prošlotjednom obilasku granice se Srbijom.

"Kad se za nekim izda međunarodni uhidbeni nalog, Mađarska nikako ne bi trebala podržavati tu osobu"

Onu prema Hrvatskoj ne spominje, barem ne primarno, a s obzirom na to da postoji razlika u činjenici da je granična ograda prema Hrvatskoj prva takva između dviju država članica EU, a uz to bi Hrvatska uskoro mogla ući u Schengensku zonu, to bi se možda lakše dalo ukloniti.

Márki-Zay gradi svoju kampanju na borbi protiv korupcije, toliko duboko razgranate za vrijeme Orbánove vladavine da oporbeni kandidat kaže kako je korupcija "centralizirana, dio sistema i sada je organizirana od same vlade".

Za Hrvatsku može biti važno da ta njegova vizija promjene koruptivnog režima podrazumijeva i izručenje Zsolta Hernádija, dugogodišnjeg direktora Mola, kojeg hrvatsko pravosuđe traži zbog korupcije, a Mađarska ga pod vladavinom Orbána štiti od izručenja.

"Kad se za nekim izda međunarodni uhidbeni nalog, Mađarska nikako ne bi trebala podržavati tu osobu", izjavio je Péter Márki-Zay u intervjuu za BIRN, balkansku istraživačku mrežu. Na pitanje novinara BIRN-a misli li zaista ozbiljno izručiti Hernadija Hrvatskoj odgovorio je: "Da. Zaista to mislim… Surađivat ćemo partnerski s hrvatskim vlastima u progonu svih vrsta kriminala. To je pravi pokazatelj jesu li naši međunarodni odnosi utemeljeni na iskrenom i uzajamnom prijateljstvu ili služe samo zajedničkim koruptivnim poslovima", odgovara Márki-Zay, donosi Večernji list.

Pročitajte više

 

Pročitajte više