Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile ulazak Hrvatske u Schengen

Foto: Screenshot Lighthouse Reportsa

MEĐUNARODNE organizacije za ljudska prava danas su odluku EU o ulasku Hrvatske u šengensku zonu ocijenile "lošim presedanom za buduće širenje tog prostora" jer u postupanju prema migrantima hrvatske vlasti i pogranična policija krše europsko i međunarodnog pravo.

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor.

No humanitarne i udruge za ljudska prava tvrde da hrvatska policija koristi nasilje protiv bespomoćnih ljudi, uključujući loše postupanje i mučenje.

"Loš presedan za buduće širenje tog prostora"

Traže reformu mehanizma nadzora hrvatske granice, žurno provođenje istraga u slučajevima kršenja ljudskih prava i pozivanje odgovornih tijela na punu odgovornost.

Zajedničko priopćenje potpisali su Amnesty International, Border Violence Monitoring Network, Centre for Peace Studies, Danish Refugee Council, ECRE, Human Rights Watch, Oxfam i International Rescue Committee.

"Odluka Vijeća EU od 8. prosinca o prijemu Hrvatsku u šengensku zonu usprkos potkrijepljenim izvješćima o čestim kršenjima europskog i međunarodnog prava od strane hrvatskih vlasti i granične policije pokazuje zanemarivanje predanosti EU-a vezano uz temeljna prava (...) to predstavlja loš presedan za buduće širenje tog prostora", navode udruge.

Ono što se događa na granicama Hrvatske i ostalim europskim vanjskim granicama je "kriza vladavine prava", stoji u priopćenju.

"Europske institucije žmire na golemu količinu dokaza"

Osam udruga tvrdi da se na hrvatskim i ostalim vanjskim granicama EU krše temeljna prava, uključujući pravo na azil, te da to uvelike prolazi nekažnjeno. Prema Danish Refugee Council’s Protection Monitoringu, od početka kolovoza do kraja studenoga iz Hrvatske je u BiH protuzakonito vraćeno 1395 ljudi.

"Europske institucije godinama žmire na golemu količinu dokaza o sistemskom kršenju ljudskih prava na vanjskim granicama EU-a, uključujući i na granicama Hrvatske, nagrađujući stroge mjere učvršćivanja granica i pod svaku cijenu sprečavajući ljude da u potrazi za zaštitom uđu u EU", piše u priopćenju.

Udruge smatraju da je odluka Vijeća EU da, usprkos dokumentiranim kršenjima prava migranata, primi Hrvatsku u šengenski klub "simptom europske politike koja opetovano žrtvuje temeljna prava zbog, kako se to prikazuje, sigurnosti granica".

Ističu da Kodeks o šengenskim granicama, na koji se Hrvatska obvezala, traži od zemalja članica da poštuju međunarodno i europsko pravo, uključujući Povelju o temeljnim pravima, Povelju o izbjeglicama te posebno obvezu da prilikom kontrole i upravljanja granicama djeluju u skladu s načelom koje isključuje nasilno vraćanje izbjeglica i tražitelja azila u zemlje u kojima bi mogli biti podvrgnuti progonu.

Pročitajte više