Organizatorica Hoda za slobodu: Zabrana pobačaja je prvi korak ka uklanjanju prava

Screenshot: Nova TV

AMERIČKI Vrhovni sud srušio je presudu koja je ženama jamčila pravo na pobačaj. Rušenjem presude Roe protiv Wadea savezne države dobile su pravo samostalno odlučivati o tome kako regulirati ovo pitanje. Očekuje se da će najmanje polovica država sada pravo na pobačaj ograničiti ili potpuno ukinuti.

U Rijeci se danas održao mirni prosvjed koji je okupio nekoliko stotina ljudi - Hod za slobodu. Riječki mirni prosvjed Hod za slobodu organizirala je Inicijativa "Građanke i građani Rijeke", a cilj je bio javno poručiti da je Rijeka za slobodu izbora i poštivanje ljudskih prava u najširem smislu.

Prije svega, riječ je o zahtijevanju prava na donošenje odluka o vlastitom tijelu i imanju djece. Jedna od organizatorica prosvjeda, Marinela Matejčić, dala je nekoliko izjava za Dnevnik Nove TV.

Matejčić: 40 milijuna žena neće imati pravo prekinuti trudnoću

Na pitanje kako komentira ukidanje odluke u SAD-u, što zapravo znači moguću zabranu pobačaja u mnogim saveznim državama, navodi da će minimalno 26 saveznih država ukinuti pobačaj.

"40 milijuna žena neće imati pravo na prekid trudnoće. Problem je u tome da se ne radi samo o pravu na pobačaj na zahtjev, već se radi i o slučajevima kakvima smo svjedočili u Hrvatskoj, vezano uz Mirelu Čavajdu, a i za situaciju na Malti, gdje je ženi maternica počela propadati i trebala je izgubiti tu trudnoću, ali su oni bili spremni pustiti ju da doživi sepsu", rekla je Matejčić.

Ne radi se samo o pravu na pobačaj, smatra Matejčić

"Ne radi se samo o pravu na pobačaj, ovo je prvi korak ka uklanjanju i drugih ljudskih prava, kao što su pravo na razvod, pravo na brak LGBT osoba i pravo na medicinski potpomognutu oplodnju", dodala je.

"To je jedan niz prava, a svjedočimo da se godinama radi na dekonstrukciji tih prava, i to vrlo sustavno i u Hrvatskoj", istaknula je.

Amerika je mnogima uzor demokracije, kako to da je prošla odluka na Vrhovnom sudu? Evo što misli Matejčić.

"To je odluka stara pedeset godina, desetljećima unazad se rovari protiv ljudskih prava. Amerika je demokracija koja izvozi svoje prakse, čemu svjedočimo zadnjih dva mjeseca gotovo svaki vikend u nekom drugom gradu", zaključila je Matejčić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više