Osam država EU traži da se ruskim diplomatima zabrani slobodno kretanje

Osam ministara vanjskih poslova Europske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatima slobodno kretanje po Uniji i ograniči ih na zemlje u kojima su akreditirani.

"Propaganda i sabotaže"

"Slobodno kretanje nositelja ruskih diplomatskih i službenih putovnica, akreditiranih u jednoj zemlji domaćinu, kroz cijelo šengensko područje olakšava zlonamjerne aktivnosti", navodi se u pismu visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu od 11. lipnja, u koje je Reuters imao uvid.

Ministri su rekli da su prikupljanje obavještajnih podataka, propaganda "ili čak priprema sabotaže glavna zadaća za velik broj ruskih diplomata u EU", a dok su protjerivanja važna, prijetnja ostaje.

"Vjerujemo da bi EU trebala strogo slijediti načelo reciprociteta i ograničiti kretanje članova ruskih diplomatskih misija i članova njihovih obitelji na teritorij države u kojoj su akreditirani", rekli su.

"Ova mjera značajno će suziti operativni prostor za ruske agente", dodaje se u pismu koje su potpisali ministri iz Češke, Danske, Estonije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske i Rumunjske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.