Osječka policija napravila je ogromnu aferu. Božinović kaže da su postupili odlično

Foto: PIXSELL/Neven Zganec, Screenshot

Osječka policija je od ubojstva studentice za koje se sumnjiči njihov policajac, najblaže rečeno, napravila ogroman skandal. Davor Božinović, kao HDZ-ov potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova, taj skandal sada otvoreno podržava i do zadnjeg brani policiju. On je danas rekao da nije bilo policijskog zataškavanja.

>> Božinović o ubojstvu u Osijeku: Nije bilo policijskog zataškavanja

Božinović grčevito brani svoju policiju do zadnjeg

"Ne da policija nije ništa zataškavala, već nije vjerovala onome što je iskazivao njihov kolega iz policijske uprave. U pet sati ujutro on je već bio uhićen", kazao je. Božinović se osvrnuo i na prekvalifikaciju kaznenog djela, rekavši da to nije rijetko. 

Na upit treba li u osječku policiju poslati internu kontrolu odgovorio je protupitanjem: "S kojom argumentacijom? Državno odvjetništvo je svoju kvalifikaciju djela donijelo na temelju činjenica koje je prikupila policija."

Božinović tu nije stao, pohvalio je rad osječke policije.

"U ovom trenutku, prema svemu onome što je meni dostupno, sama činjenica da policija nije prihvatila ono što je dojavio osumnjičenik, već je u svojim izvidima došla do drugih kvalifikacija, tj. odbacila je tezu o samoubojstvu, govori o tome da tu nije moglo biti zataškavanja", kazao je.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo provodi istragu i sumnjiči 27-godišnjeg policajca Marka Smažila za ubojstvo 21-godišnje osječke studentice Mihaele Berak. Smažil je u istražnom zatvoru i sumnja se na to da je 21-godišnju djevojku usmrtio hicem iz pištolja, s namjerom da je ubije.

Od samog početka ovog slučaja bilo je jasno da se nešto čudno događa. Policija je prvo neslužbeno rekla da se radi o samoubojstvu, a potom službeno tvrdila da se radilo o pucnju iz nehaja prilikom "nemarnog rukovanja oružjem",  no Državno odvjetništvo je policajca osumnjičilo za ubojstvo. 

>>  Osječka policija se zakopava sve dublje

Što je gore - da Božinović brani policijsku nesposobnost ili potencijalno zataškavanje?

Zbog toga se s potpunim pravom i sve glasnije u javnosti postavlja pitanje je li bilo zataškavanja ili je riječ o nevjerojatnoj nesposobnosti i nekompetenciji osječke policije. Bilo kako bilo, vrhovni policijski šef Davor Božinović je to, kao i u većini slučajeva kada se dovodi u pitanje rad hrvatske policije, odlučio braniti do zadnjega. 

Teško je reći što je gore - to što Božinović brani policijsku nesposobnost ili potencijalno zataškavanje. No nismo ni navikli na bolje od jednog HDZ-ovca.

Nakon što je policija u nekoliko navrata promijenila priču, nakon što se u kratkom roku došlo od samoubojstva preko slučajnog usmrćivanja do ubojstva te nakon što je policija tvrdila kako je sasvim sigurno riječ o nesretnom slučaju, Božinović večeras hvali rad policije, ne pokazavši nikakvu potrebu ni interes da se rad osječke policije preispita.

Od samog početka policija se čudno odnosila prema ovom slučaju

Evo kako je čudne detalje policijskog postupanja u ovom slučaju jutros objasnio šef osječke kriminalističke policije Krunoslav Patača, inače poznat po tome što je u petak pred novinarima izjavio da je "nepromjenjivo utvrđeno" da je policajac usmrtio djevojku slučajno, da bi otprilike sat vremena kasnije DORH objavio kako policajca sumnjiči za ubojstvo, a ne za općeopasnu radnju uz nehaja, za što ga je osumnjičila policija (nakon što ga je prvotno uhitila pod sumnjom na još blaže kazneno djelo). 

"Samu dojavu iz koje nije izgledalo da se radi o kaznenom djelu zaprimili smo u 22:09. Brzim izlaskom na mjesto događaja, nažalost, potvrdila se istinitost takve dojave i na mjestu događaja je zatečeno mrtvo tijelo djevojke", kazao je za HRT Krunoslav Patača, načelnik Sektora kriminalističke policije PU osječko-baranjske.

Na pitanje je li brzo utvrđeno kako nije bila riječ o samoubojstvu kazao je kako su "policijski istražitelji u suradnji sa zamjenicom županijske državne odvjetnice u sklopu očevida vrlo brzo izrazili sumnju da početna verzija ne odgovara".

"Iz razjašnjavanja činjenica na samom mjestu događaja vrlo brzo smo tijekom te noći došli i do sumnje u počinjenje kaznenog djela te u sljedećem danu, odnosno 21. u 5 sati, izvršili uhićenje policijskog službenika zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prouzročenja smrti iz nehaja", dodao je.

Inače, unatoč tome što su, kako kažu, uhitili policajca u 5 ujutro, još su u 13 sati, odnosno 15 sati od dojave i osam sati od uhićenja, iz policije neslužbenim kanalima i dalje stizale informacije kako se najvjerojatnije radi o samoubojstvu.

Kriminalist koji je tvrdio da je slučajna smrt "nepromjenjivo utvrđena" na Indexu saznao za poruke

Potvrdio je da su odmah znali da se radi o policajcu i naglasio kako, unatoč činjenici da se s informacijama u javnost izašlo nakon 16 sati, "apsolutno nikakvog zataškavanja nema" te da "apsolutno ništa takvu tvrdnju ne može potkrijepiti".

"Sama činjenica da smo mi, dolaskom na mjesto događaja, vrlo brzo utvrdili činjenice koje ukazuju na postojanje kaznenog djela, izvršili uhićenje za jedno blaže kazneno djelo, a nakon toga uhićenje za teže kazneno djelo protiv opće sigurnosti, ukazuje da smo sve činjenice i sve radnje upravo radili profesionalno i temeljito na utvrđivanju svih činjenica", kazao je Krunoslav Patača.

Komentirajući navode da je kvalifikacija kaznenog djela bila prvobitno policijska, pa je to Državno odvjetništvo preoblikovalo i prekvalificiralo kao ubojstvo, kazao je:

"S pravne strane, mi smo ovaj događaj na temelju utvrđenih činjenica, provedenog očevida, prikupljenih obavijesti i obdukcijskog nalaza okvalificirali kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Mogu napomenuti da je Županijsko državno odvjetništvo drugačije pravno ovaj događaj okarakteriziralo - upravo na temelju činjenica koje je policija utvrdila."

Patača, međutim, nije objasnio kako je iz istih činjenica koje je utvrdila policija DORH ustanovio da se radi o ubojstvu, a policija da se radi o slučajnom pucnju iz pištolja.

Gostujući na HTV-u upitan je i je li policajac prošao psihološka testiranja.

"Policajac je osposobljen za stručno i sigurno rukovanje vatrenim oružjem. Što se tiče ovih psiholoških testiranja - to rade psiholozi i liječnici prije prijema u samu službu", kazao je Patača. Dodao je kako je o SMS porukama koje su razmjenjivale ubijena Mihaela i njezina prijateljica policija doznala iz medija te da za njih nisu znali u vrijeme podnošenja kaznene prijave.

>> Index objavljuje poruke u kojima se ubijena djevojka žalila na policajca

Vrlo je važno da šef osječke kriminalističke policije sada tvrdi da policija nije imala pojma o porukama u kojima se ubijena žalila na policajca, pisala da je opsesivan, posesivan i manipulativan, jer su poruke, prema Indexovim informacijama, kriminalistu u PU osječko-baranjskoj dostavljene još u četvrtak popodne i osobi koja je dostavila poruke rečeno je da je "policija već dobila nešto slično".

Koliko je uopće policija istraživala pozadinu poznanstva policajca i ubijene djevojke

Treba napomenuti i da su se Mihaela Berak i Marko Smažil poznavali kraće vrijeme i da su se intenzivnije dopisivali tek tjedan dana.

Potpuno je nejasno je li policija uopće barem do neke pristojne mjere istražila njihov odnos prije nego što je povjerovala da je 27-godišnji policajac čistio oružje baš dok je Mihaela bila u stanu u kojem on živi u večernjim satima. Premda je to, prema informacijama kojima raspolažemo, bio jedan od tek nekoliko puta da su se uopće vidjeli uživo. 

No šef kriminalističke policije danas, par dana nakon što se sve odvilo, najavljuje da će u sljedećim danima policija provesti mjere i radnje da rasvijetli komunikaciju žrtve i policajca.  "Napominjem da ćemo tijekom današnjeg dana i u narednim danima provesti niz mjera i radnji koje će nam sigurno rasvijetliti međusobnu komunikaciju između oštećene i počinitelja", zaključio je sinoć Krunoslav Patača.  

>> Ubojstvo u Osijeku je nezapamćeni skandal policije

Božinović se pita koji je razlog da u policiju u Osijeku ode unutarnja kontrola

Zbog svih nelogičnosti u policijskom postupanju Index je MUP-u poslao upit hoće li u osječku policiju poslati unutarnju kontrolu. Odgovor nismo dobili, ali nam ga je dao večeras Božinović. "S kojom argumentacijom?" pita se ministar.

Također smo Županijsko državno odvjetništvo upitali hoće li provjeravati postupanje policije u ovom slučaju. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više