Osječka policija: Nismo zataškavali ubojstvo djevojke, radili smo nepristrano

Screenshot: Nova TV

OSJEČKO Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 27-godišnjeg policajca kojeg se tereti da je metkom iz službenog pištolja usmrtio 21-godišnju Mihaelu Berak, izvijestilo je danas tužiteljstvo.

Iako je policija svog službenika prvobitno teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko županijsko tužiteljstvo je jučer, nakon ispitivanja osumnjičenika, to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva te predložilo određivanje istražnog zatvora.

Zbog tajnosti postupanja i izvida u osječko-baranjskoj policiji jučer nisu mogli potvrditi kako je osumnjičenik u početku govorio da je u pitanju samoubojstvo, kako su to neslužbeno izvori iz policije tvrdili medijima, te da je tijekom razgovora s policijom mijenjao iskaz. Izvijestili su da je kriminalističko istraživanje bilo kompleksno.

"Sve radnje smo proveli temeljito, profesionalno i nepristrano"

Iz PU osječko-baranjske danas su se oglasili povodom optužbi za moguće zataškavanje i poručili da će policija "i dalje poduzimati mjere i radnje u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom s ciljem utvrđivanja svih činjenica".

"S obzirom na medijske naslove i objave u vezi smrtnog stradavanja 21-godišnjakinje u kojima se policiju proziva za zataškavanje, obavještavamo javnost da su policijski službenici sve radnje u ovome postupku proveli temeljito, profesionalno i nepristrano. Također skrećemo pažnju kako je očevid proveden u suradnji sa zamjenicom Županijskog državnog odvjetnika.

Po prvim sumnjama osumnjičenik je bio uhićen za kazneno djelo 'Prouzročenje smrti iz nehaja' opisano u članku 113. Kaznenog zakona, a za koje je propisana značajno manja kazna zatvora, odnosno do pet godina.

Na temelju utvrđenih činjenica počinitelj je prijavljen za najteži, kvalificirani oblik kaznenog djela, odnosno događaj je prekvalificiran u 'Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti' iz članka 222. stavka 4. Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela 'Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom' iz članka 215. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona gdje je kazna zatvora zapriječena do osam godina.

Naglašavamo da je policija Županijskom državnom odvjetništvu dostavila sva prikupljena saznanja te i dalje s njima u suradnji poduzima daljnje mjere i radnje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti događaja", kažu iz PU osječko-baranjske.

Pročitajte više

 

Pročitajte više