Oslabio dolar, pad cijena na azijskim burzama

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica pale nakon snažnog rasta dan prije jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo osjetno usmjeriti tržišta. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu oko 0,4 posto, no i dalje je na putu tjednog dobitka od oko 4 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,3 i 1,6 posto. Prethodnih dana kineske su burze znatno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će vlasti uskoro olabaviti restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje covida-19.

No, premda su vlasti ponešto ublažile retoriku o opasnosti od tog virusa, a neki gradovi ublažili covid restrikcije, ulagači se plaše da taj proces popuštanja mjera neće ići baš brzo. Plaše se i da će, unatoč podršci vlasti, trebati dugo vremena da bi se kineski nekretninski sektor oporavio od oštrog pada početkom godine.

Slaba potražnja

"Izgledi za nekretninski sektor i dalje su negativni zbog slabe potražnje. Nove mjere vlade ponešto će ublažiti financijske probleme u tom sektoru, no trebat će vremena da bi mjere dale rezultate", poručila je jutros rejting agencija Moody's. Ulagačima nedostaje i poticaja s Wall Streeta, s obzirom na to da su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon snažnog skoka dan prije.

Nakon poruke predsjednika Feda Jeromea Powella u srijedu da bi već od prosinca središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, no održavat će restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji. Ostaju otvorena ključna pitanja - do koje će razine Fed povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Danas će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju u prosjeku da je u studenome broj zaposlenih povećan za 200.000, nakon što je mjesec dana prije bilo zaposleno oko 260.000 ljudi.

Dolar dodatno oslabio, cijene nafte blago pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala drugi dan zaredom i zaronila blizu najnižih razina u tri mjeseca. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,85 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 136,75 na 135,25 jena, najnižu razinu u tri i pol mjeseca. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0510 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0435 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,25 posto, na 86,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,35 posto, na 81,05 dolara.

Pročitajte više