Oslabjeli indeksi na Wall Streetu

Foto: EPA

NA WALL Streetu su S&P 500 i tehnološki Nasdaq indeks oslabjeli, unatoč novim pokazateljima koji upućuju na usporavanje inflacije u SAD-u, jer su investitori postali svjesni da će Fed i dalje agresivno podizati kamatne stope kako bi suzbio visoku inflaciju.

Nakon što su dan ranije ojačali za više od dva posto, S&P 500 indeks spustio se u četvrtak 0.08 posto, na 4207 bodova, a Nasdaq indeks za 0.5 posto, na 12.780 bodova. Istodobno, Dow Jones indeks nastavio je uspon, ojačavši blagih 0.1 posto, na 33.341 bod.

Nakon podatka o usporavanju godišnje inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena u srpnju u SAD-u koja je iznosila 8.5 posto, u četvrtak je objavljen i indeks proizvođačkih cijena, koji je pokazao da je inflacija u srpnju porasla 9.8 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što je njezin najniži rast od listopada 2021. 

Na mjesečnoj razini, pak, inflacija proizvođačkih cijena smanjena je za pola posto, što je njezin prvi pad od travnja 2020. i to zahvaljujući padu cijena energenata.

Ti podaci poduprli su očekivanja investitora da će Fed u rujnu podići kamatne stope za 0.5 umjesto za 0.75 posto, kao u prethodna dva navrata.

Pročitajte više