Oslobođena američka košarkašica, Amerikanci zauzvrat pustili ruskog "trgovca smrću"

Foto: EPA

AMERIČKA košarkašica Brittney Griner oslobođena je iz ruskog zatočeništva u razmjeni zatvorenika. Amerikanci su zauzvrat oslobodili osuđenog ruskog trgovca oružjem, Viktora Bouta, javlja CNN. Griner se sada nalazi pod američkom ingerencijom, rekao je danas američki dužnosnik, dodavši da je košarkašica dobrog raspoloženja.

Bout, čiji nadimak je "trgovac smrću", bivši je sovjetski vojni časnik osuđen na 25 godina zatvora u SAD-u za sudjelovanje u uroti o ubojstvu Amerikanaca, pribavljanju i izvozu protuavionskog oružja te pružanju materijalne podrške terorističkoj organizaciji. Moskva je osudu Bouta 2012. nazvala "neutemeljenom i pristranom", a Bout je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin.

Zbog ulja kanabisa Rusi je osudili za krijumčarenje droge

U studenom je Griner počela služiti devetogodišnju kaznu zbog posjedovanja ulja kanabisa. Zatvorena je 350 kilometara daleko od Moskve. Sportašica je uhićena u veljači kada su carinici rekli da su u njezinoj prtljazi u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pronašli spremnike s uljem kanabisa.

Na suđenju je Griner priznala da je ulje kanabisa imala u svojoj prtljazi, ali je također rekla da ga je spakirala nenamjerno u žurbi da ode na let i da nije imala kriminalnu namjeru. Njezina obrana pisala je izjave u kojima stoji da joj je kanabis bio prepisan za liječenje kronične boli.

Biden: Maloprije sam razgovarao s Brittney Griner

O puštanju američke košarkašice iz ruskog zatvora na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Joe Biden. "Maloprije sam razgovarao s Brittney Griner. Na sigurnom je. U avionu je. Na putu je kući", objavio je Biden.

Pročitajte više