Osuđen bivši šef kninskog suda. Uzeo 100 eura mita od ugostitelja, od poštara 2000 kn

Na fotografiji: Prekršajni sud u Kninu Foto: Google Street View

NA četiri i pol godine bezuvjetnog zatvora nepravomoćno je osuđen na splitskom Županijskom sudu Ivica Krvavica (66), nekadašnji predsjednik Prekršajnog suda u Kninu, javlja Slobodna Dalmacija.

Njegova kolegica Dolores Milaković (60), svojedobno predsjednica Prekršajnog suda u Šibeniku, dobila je godinu i pol dana zatvora, s tim da će osam mjeseci, ako presuda bude pravomoćna, odslužiti, dok ostatak neće ako u roku od pet godina ne počini neko novo kazneno djelo.

Sudac: Za ovo nemam riječi

Osuđeni su po optužnici USKOK-a, i to za dva primanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti te za poticanje na zlouporabu, a oboje sudaca suspendirano je sa svojih dužnosti do okončanja postupka odlukom DSV-a. Osim njih, osuđeni su i Boris Petko (44), vlasnik lokala, te kninski poštar Mate Teskera (35), koji su dobili svaki po godinu dana bezuvjetnog zatvora.

U sudnici splitskog suda na izricanju presude pojavila se samo sutkinja Milaković, koja je s maskom na licu slušala obrazloženje svoga kolege Dinka Mešina.

"Mi suci smo ljudi i nama se svašta može dogoditi, prometna nesreća, da se potučemo, svašta.... Ali nikako i nikad se ne smije dogoditi da sudac uzima novac od stranaka da radi posao za koji je plaćen. Za takvo što nemam riječi, a iz ovog je spisa očito da je Krvavica bio u tim krajevima dobro poznat kao sudac koji uzima novac i sređuje stvari", rekao je sudac Mešin suspendiranoj kolegici.

Od vlasnika kafića uzeo mito od 100 eura

Prema USKOK-ovoj optužnici, Krvavica je od vlasnika lokala u veljači 2018. tražio i dobio 100 eura, a zauzvrat mu je napisao prigovor za obvezni prekršajni nalog i potom mu, bez obzira na raniju osuđivanost, izrekao novčanu kaznu od tek 600 kuna bez oduzimanja vozačke dozvole.

Osim toga, 15. veljače 2018. je od nepravomoćno osuđenog poštara zatražio da mu plati 2000 kuna nudeći da će mu zauzvrat izreći blažu novčanu kaznu od predložene kazne od 3000 kuna i da mu neće izreći zabranu upravljanja motornim vozilom.

Nakon što je poštar pristao i predao mu 2000 kuna, sudac mu je izrekao novčanu kaznu od tisuću kuna i nije mu oduzeo vozačku dozvolu.

Izricali blaže kazne

Tužiteljstvo tvrdi da je Krvavica tražio od optužene šibenske sutkinje da u postupku koji se vodi protiv njegovog poznanika, zbog vožnje pod utjecajem alkohola, nezaustavljanja po naredbi policijskog službenika i nekorištenja sigurnosnog pojasa, izrekne što blažu kaznu od predložene, koja je iznosila 6200 kuna.

Potom su se dogovorili da Krvavica uime svoga poznanika napiše obranu u kojoj će, između ostaloga, navesti da ta osoba nije osuđivana, a zatim je sutkinja Milaković, iako je uvidom u prekršajnu evidenciju utvrdila da je ranije kažnjavan, sučevu poznaniku izrekla ukupnu kaznu od 1700 kuna bez izricanja zabrane upravljanja.

Pročitajte više