Osuđeni za silovanje 15-godišnjakinje u bijegu je 20 dana. Već je napustio Hrvatsku?

Ilustracija: Shutterstock

MLADIĆ koji je nedavno osuđen na sedam godina zatvora za grupno silovanje, nasilje i ucjene nad 15-godišnjakinjom u Zadru u bijegu je, a zadarski Županijski sud je za njim raspisao tjeralicu.

"Svih šestero okrivljenika se branilo sa slobode, a prvookrivljenik nije došao na objavu presude. S obzirom na to da mu je izrečena kazna iznad pet godina zatvora, po zakonu mu je obvezno određivanje istražnog zatvora", rekla je Hini sutkinja Sandra Radanović, koja je donijela presudu u tom postupku, a ujedno je i glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

U bijegu je već 20 dana

Dodala je kako je prvooptuženi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina te je doneseno rješenje o određivanju istražnog zatvora koji je obligatoran. "Sud je dao nalog policiji da ga dovede u prostorije zatvora u Zadru te smo izdali tjeralicu. Policija ga nije pronašla na njegovoj adresi, a kada ga pronađe, bit će priveden", kazala je sutkinja Radanović.

Šestorica mladića iz okolice Zadra u petak, 29. srpnja, na Županijskom sudu nepravomoćno su osuđena zbog višekratnog seksualnog zlostavljanja tada 15-godišnje djevojčice iz njihova mjesta. Četvorici su izrečene zatvorske kazne, dok dvojica neće iza rešetaka. 

Već je napustio Hrvatsku?

Prema neslužbenim informacijama portala Zadarski.hr, osuđeni mladić već je napustio teritorij Republike Hrvatske. Policija ga je tražila na kućnoj adresi u istom mjestu u kojem živi i njegova žrtva, a provjeravane su i neke druge okolne adrese na kojima je znao boraviti.

Sutkinja Radanović će u ponedjeljak, kad se vrati s godišnjeg odmora, tražiti od policije nova saznanja u vezi s tjeralicom te će u skladu s njima potragu eventualno podići na novu razinu.

"Sve ovisi o policijskim saznanjima. Ako policija bude imala saznanja da se osuđenik nalazi u nekoj od zemalja Europske unije, sud će raspisati europski uhidbeni nalog. Ako policija raspolaže s informacijama da se nalazi u nekim trećim zemljama, sud će zatražiti njegovo izručenje. Danas se nije više lako tako sakriti", kaže sutkinja Radanović.

Snimali silovanja i ucjenjivali 15-godišnjakinju

Prvookrivljeni je dobio jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, drugookrivljeni od dvije i pol, trećeokrivljeni od tri godine, a četvrtookrivljeni od godinu dana zatvora. Petooptuženom maloljetniku izrečeno je tri godine uvjetnog maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom 100 sati humanitarnog rada.

U vrijeme počinjenja kaznenih djela trojica su bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici, a dvojica maloljetnici. Početkom suđenja samo je jedan od njih bio još uvijek maloljetan, a jedan od optuženih u međuvremenu je tragično stradao u prometnoj nesreći.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje teškog kaznenog djela protiv spolne slobode prema posebno ranjivoj žrtvi, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode prema bliskoj osobi te dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju. Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom te su je ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose.

Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Obrana je tražila izuzimanje tih snimki kao nezakonitih, no Vrhovni sud je taj zahtjev odbio kao neosnovan.

Diljem Hrvatske bili su organizirani prosvjedi "Pravda za djevojčice", čiji je povod bio puštanje iz istražnog zatvora osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje 15-godišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Pročitajte više

 

Pročitajte više