Otkazi u riječkom KBC-u. Skrivali skupe lijekove za rak, alkohol, parfeme, nakit?

Foto: Nel Pavletic, Goran Stanzl/PIXSELL

TRI zaposlenice Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a dobile su izvanredan otkaz zbog citostatika u podrumu kojima je istekao rok trajanja.

KBC Rijeka potvrdio je otkaze za Portal zdravlje te naveli da su "bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun".

Otkaze su dobile donedavna predstojnica Klinike Ingrid Belac Lovasić i dvije medicinske sestre. Riječ je o dosadašnjoj glavnoj sestri riječke Klinike za radioterapiju i onkologiju Vlasti Predovan i medicinskoj sestri za odjelnu ljekarnu Dinki Milinković.

Neslužbeno, radi se o milijunskim iznosima vrijednosti tih lijekova. Zbog lijekova u podrumu podnesene su prijave nadležnim pravosudnim tijelima. Iz ravnateljstva bolnice objašnjavaju da zato ne mogu iznositi dodatne informacije.

Ravnateljstvo: Skriveni lijekovi upućuju na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu

Portal zdravlje neslužbeno doznaje da je u podrumu Klinike pronađena veća količina citostatika kojima je istekao rok trajanja. Ti bi se lijekovi, od kojih su neki vrlo skupi, po pravilima trebalo ciljano nabavljati za pojedinog bolesnika. U slučaju neiskorištenosti, lijekovi bi se morali vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno uskladištiti. 

Nije poznato kako su lijekovi dospjeli u zapušteno podrumsko skladište kao i jesu li davani bolesnicima ili su jednostavno skriveni. Da je to sigurno ilegalno govore bolnički nalazi. Iz KBC-a Rijeka kažu da utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa, liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi.

"Neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi nedvojbeno upućuju na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu. Tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal). No, djelatnica je neposredno pred početak otkazala dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja", rekli su iz ravnateljstva bolnice.

Dr. Ivana Mikolašević je novoimenovana v.d. predstojnica Klinike, a rad Klinike se odvija nesmetano, govore u ravnateljstvu.

Materijalna šteta veća od milijun eura

Na ime pronađenih lijekova i druge potrošne medicinske opreme i nepravilno skladištenih materijala, procijenjena je materijalna šteta od više od milijun eura, piše Novi list.

To sve bilo je skriveno u Klinici u zaključanim prostorijama. Pristup prostorijama imale su tri zaposlenice koje su naložile da nitko osim njih ne smije ulaziti u te prostorije.

U službenim prostorijama Klinike navodno pronađene 74 boce skupog alkohola, parfemi...

Novi list od bolničkih krugova doznaje kako su u službenim prostorijama Klinike za radioterapiju i onkologiju pronađene 74 skupog alkoholnog pića, čije je unošenje zabranjeno pravilnikom KBC-a Rijeka iz 2019. Osim što je zabranjeno, predstavlja i tešku povredu radnih obveza.

Navodno su pronađeni i drugi predmeti koji ne smiju biti u prostorijama Klinike, kao komad zlatnog nakita, preko 150 korištenih poklon-vrećica i umjetničke slike.

Sindikalistica: Događaji u Klinici su horor

Medicinska sestra Dinka Milinković je na konferenciji za novinare Sindikata zdravstva Hrvatske rekla kako se ne osjeća krivom za razloge izvanrednog otkaza koji joj uprava riječkog KBC-a stavlja na teret. Kaže da lijekovi nisu bili skriveni. Također, smatra da nisu krive ni njezine kolegice.

"Otkaz sam dobila 12. kolovoza s time da sam 11. kolovoza doznala da imam karcinom pluća", rekla je Milinković novinarima. Radni spor za nju će voditi pravna povjerenica Sindikata Petra Vaci, no procjenjuje se da bi to moglo trajati dvije godine. U tom periodu, Milinković nema pravo na naknadu zbog izvanrednog otkaza.

Na konferenciji za novinare govorila je i šefica Sindikata zdravstva Radmila Čahut Jurišić iz riječkog KBC-a. Ona navodi da neodgovarajuće skladištenje citostatskih lijekova nije opravdanje za otkaz tijekom korištenja prava na bolovanje zbog narušenog zdravlja.

"Događaji u Klinici su horor, izvanredni otkazi su neopravdani. Predovan i Milinković su kolateralne žrtve smjene predstojnice Belac Lovasić", rekla je Čahut Jurišić. Uprava je medicinskoj sestri Milinković nudila drugo radno mjesto zbog njezine dobi od 60 godina i rada od 42 godine na Onkologiji.

"Ravnatelj Alen Ružić presudio je trima zaposlenicama klinike – smijenjenoj predstojnici klinike prof. dr. Ingrid Belac Lovasić, glavnoj sestri Klinike Vlasti Predovan i medicinskoj sestri Dinki Milinković. Još u listopadu prošle godine s mjesta predstojnica klinika smijenjene su profesorica Roganović s Klinike za pedijatriju te profesorica Merlak s Klinike za oftalmologiju, a na redu je bila i profesorica Lovasić koja je još uvijek u mandatu i šest je godina vodila Kliniku za radioterapiju i onkologiju. Tijekom prošlog tjedna najprije je razriješena s mjesta predstojnice, da bi u tri dana uslijedila tri izvanredna otkaza ugovora o radu koji je najprije dobra glavna sestra klinike, zatim medicinska sestra Dinka Milinković, a onda i prof. dr. Ingrid Belac Lovasić", rekla je šefica Sindikata te podsjetila da se Klinika mjesecima provlači kroz medije zbog, prema njezinom mišljenju, neljudskih uvjeta rada.

"Pet medicinskih sestara s ove klinike razboljelo se od karcinoma, a među njima i Dinka Milinković. Sestre su pripremale citostatsku terapiju u digestoru koji nije adekvatno riješen i nema ventilaciju, a radi se o citostatskoj terapiji koja je izrazito otrovna. Sindikat je zatražio od inspekcije Ministarstva zdravstva da napravi izvid u riječkom KBC-u, no on do danas nije obavljen. Klinici za radioterapiju i onkologiju sada nedostaje 20 medicinskih sestara, zbog čega one koje rade, odrađuju duple smjene i umjesto sedmosatnog vremena, rade 12 sati što Sindikat zdravstva Hrvatske planira ponovo prijaviti Državnom inspektoratu", rekla je Čahut Jurišić, prenosi Novi list.

 

Pročitajte više