Otkriven motiv Sirijca kršćanina koji je u Francuskoj izbo djecu zazivajući Isusa?

Foto: Profimedia

JUČERAŠNJI napad nožem na malu djecu u francuskom gradu Annecyju zgrozio je francusku, ali i svjetsku javnost. Napadač je 31-godišnji Sirijac, koji je na dječjem igralištu u mirnom alpskom gradiću nožem izbo četvero djece i dvoje odraslih. Najmanje jedno dijete bilo je u kolicima.

Izbodena djeca su stara između 22 mjeseca i tri godine, rekli su u policiji. Na društvenim mrežama pojavila se jeziva snimka napada, na kojoj se vidi kako unezvijereni napadač s nožem u ruci traži i ubada djecu na dječjem igralištu, pri čemu se vidi i kako ubada dijete u kolicima. Snimka je krajnje uznemirujuća i nećemo je objaviti.

Zazivao Isusovo ime tijekom napada

Kao što smo jučer obavili, napadač je sirijski kršćanin koji je u Europu došao prije 10 godina. Status izbjeglice je dobio u Švedskoj, iz koje je u Francusku stigao prije četiri mjeseca, nakon što se razveo od supruge koja kaže da otad ne zna ništa o njemu. U Švedskoj je ostavio i trogodišnju kći.

U lanjskoj prijavi za status izbjeglice u Francuskoj izjavio je da je sirijski kršćanin. Tijekom jučerašnjeg napada na djecu u parku Sirijac je zazivao ime Isusa Krista. Nakon što je uhićen, kod njega su nađeni križ i kršćanski molitvenik.

Francuske vlasti jučer su objavile da motiv napada nije teroristički te kako napadač nema niti dosje niti je liječen zbog psihičkih problema. 

 

Zahtjev za status izbjeglice mu je odbijen prije par dana: "Zabrinjavajuća koincidencija"

No, danas je ministar unutarnjih poslova Francuske, Gerald Darmanin, objavio znakovit podatak, koji bi mogao biti važan za otkrivanje motiva mahnitog napadača. Naime, Sirijac se za status izbjeglice prijavio i u Francuskoj, a zahtjev mu je odbijen prije samo nekoliko dana. 

"Ta koincidencija je zabrinjavajuća. Napravio je to što je napravio samo nekoliko dana nakon što mu je zahtjev odbijen", rekao je Darmanin.

BBC navodi kako je napadač viđen kod igrališta u posljednjim danima. Buljio je u obližnje jezero i mumljao u bradu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više