Otkriveni deseci superemitera metana u SAD-u, zagađivali kao pola milijuna automobila

Foto: EPA

OKO 30 naftnih i plinskih postrojenja iz američkog Permskog bazena u Teksasu i Novom Meksiku izbacivalo je tri godine velike količine metana, stvarajući zagađenje ravnom onom iz pola milijuna automobila, pokazuje izvješće objavljeno danas. Istraživanje je proveo Fond za obranu okoliša i istraživačka grupa Carbon Mapper.

"Superemiteri" - kako ih se naziva u izvješću o rezultatima istraživanja - smješteni su u najproduktivnijem naftnom polju u SAD-u. Oni čine tek 0.001 posto naftne i plinske infrastrukture u Permskom bazenu, ali emitiraju oko 100.000 tona metana godišnje.

To znači da bi sprječavanjem curenja kompanije imale trenutnu priliku pomoći u postizanju američkih i međunarodnih ciljeva smanjenja metana i uštede oko 26 milijuna dolara vrijednog prirodnog plina, navodi se u izvješću.

Izvješće je pokazalo da veliki izvori emisija prožimaju raznoliku infrastrukturu i operatere nafte i plina u Permskom bazenu.

Metan je drugi najveći uzrok klimatskih promjena nakon ugljičnog dioksida. Ima veliki potencijal zadržavanja topline i relativno kratak životni vijek u atmosferi, što znači da bi smanjenje njegovih emisija moglo imati ogroman utjecaj na putanju svjetske klime.

Američka agencija za zaštitu okoliša u prošloj je godini predložila prvu saveznu uredbu koja cilja na emisije metana iz postojećih naftnih i plinskih postrojenja. Ona je pokrenula javnu raspravu do kraja siječnja, a ovog će proljeća uvesti dopunski prijedlog u kojem će navesti mjere za rutinsko spaljivanje i za bušotine manjih dimenzija.

SAD je s oko 100 zemalja potpisnik globalnog sporazuma za smanjenje emisije metana, prema kojem je pristao smanjiti količinu metana za 30 posto u osam godina, u odnosu na razine iz 2020. Novi Meksiko, u kojem se nalazi dio Permskog bazena, u ožujku dovršava svoje vlastite zakone koji će od kompanija tražiti redoviti nadzor prerađivačkih i proizvodnih pogona.

Pročitajte više