Otkriveni dokumenti s navodnim planom invazije. Putin htio uzeti Ukrajinu u 10 dana?

Foto: Shutterstock

BRITANSKI think tank za obranu i sigurnost otkrio je pojedinosti moskovskog plana prije invazije na Ukrajinu, na temelju pronađenih ruskih dokumenata koje je navodno potpisao Vladimir Putin. Rusija je planirala preuzeti Ukrajinu u roku od 10 dana i pripojiti je do kolovoza ove godine, rekao je Kraljevski institut ujedinjenih službi za obrambene i sigurnosne studije (RUSI).

Prema think tanku povezanom s britanskom vojskom, samo je mala skupina ruskih dužnosnika bila svjesna punog razmjera planova. Navodi se da čak ni zamjenici šefova ogranaka unutar ruske vojske nisu bili svjesni plana za invaziju i okupaciju Ukrajine sve do nekoliko dana prije početka invazije, a taktičke vojne jedinice nisu primile zapovijedi do nekoliko sati prije.

Zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana, središnje banke i parlamenta

Dokumenti su također otkrili da je Rusija planirala zauzeti ukrajinske elektrane, aerodrome, zalihe vode, središnju banku i parlament te da su ruske specijalne službe imale zadatak ubiti ukrajinsko vodstvo. Činilo se da su pretpostavljali da će dužnosnici ukrajinske vlade "ili pobjeći ili biti zarobljeni zbog brzine invazije", rekao je RUSI.

Ukrajinska obavještajna zajednica također vjeruje da je Rusija planirala koristiti bjeloruske zračne jedinice za zauzimanje nuklearnih elektrana Rivne i Hmjelnicki.

Plan invazije navodno sadrži detalje za zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana kako bi se zaštitile ruske trupe, preuzela kontrola nad energetskim sustavom zemlje i potencijalno ucjenjivale europske zemlje rizikom od zagađenja radijacijom.

Rusija je planirala započeti invaziju "masovnim ispaljivanjem projektila i zračnih napada" na ukrajinske vojne ciljeve, navodi RUSI.

Dodaje se da Moskva nije planirala ciljati kritičnu infrastrukturu poput elektrana i željeznica jer su one ključne za njezine planove za okupaciju zemlje.

"Riješiti se ukrajinskih dužnosnika"

Ruski protuobavještajni režim sastavio je popise nekih Ukrajinaca, navodi RUSI.

Bili su podijeljeni u četiri kategorije:

  • Oni koje treba ubiti
  • Oni kojima je potrebno ušutkavanje i zastrašivanje
  • Oni koji se smatraju neutralnima i koje treba poticati na suradnju
  • Oni koji su spremni na suradnju

Dužnosnici su planirali registrirati stanovništvo "čišćenjem od vrata do vrata" i filtracijskih kampova, navodi think tank.

Rusija je također navodno planirala prisilnu suradnju regionalnih guvernera i lokalnih vlasti, a FSB je bio zadužen za hvatanje lokalnih dužnosnika. S vremenom je planirano dovesti učitelje i druge službenike iz Rusije kako bi započeli "preodgoj Ukrajinaca".

Pročitajte više

 

Pročitajte više