Otkriveno kako su pomagači pokušali spasiti Božića od policijske potrage

Foto: PIXSELL/Ivo Cagalj

JEDAN od dvojice muškaraca koji su Solinjaninu Ivanu Božiću, osumnjičenom za pokušaj teškog ubojstva mladog policajca, pomogli u bijegu od policije završio je u istražnom zatvoru, objavljeno je danas na stranicama odvjetništva.

Znao ga da traže zbog pokušaja teškog ubojstva policajca, ali...

Kako se navodi, postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik (1991.) u večernjim satima 30. studenoga u Solinu, iako je znao da policija traži mušku osobu zbog pokušaja teškog ubojstva, organizirao istom prijevoz do svoje unajmljene kuće. Primio ga je u kuću i omogućio mu boravak u njoj sve do 1. prosinca, a sve kako policija ne bi otkrila i uhitila tu osobu. 

Drugog uhićenog muškarca (2000.) se sumnjiči da je 30. studenoga u Solinu, znajući da policija traži muškarca zbog pokušaja teškog ubojstva, primio istog u svoj dom, dao mu na korištenje mobilni telefon i gorivo za svoj moped, a sve kako policija ne bi otkrila i uhitila tu osobu, navodi se.

Sud drugog pomagača odbio zadržati u istražnom zatvoru

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv obojice osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu je u odnosu na prvog osumnjičenika (1991.) prihvatio prijedlog i odredio mu istražni zatvor, dok je u odnosu na drugog osumnjičenika (2000.) odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora", piše na stranicama odvjetništva. 

Protiv takve odluke suca istrage Državno odvjetništvo je najavilo žalbu.

Božić bježao Golfom s ugašenim svjetlima

Podsjetimo, državno odvjetništvo (ŽDO) objavilo je ranije danas na svojim stranicama kako je Ivan Božić (29), koji je u srijedu automobilom udario policijskog vježbenika u središtu Splita, s mjesta događaja Golfom bježao prema Solinu i Klisu s ugašenim svjetlima.

​Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak 30. studenog 2022., u 00:52 u Splitu, upravljao osobnim vozilom marke Volkswagen Golf splitskih registarskih oznaka iz smjera juga prema sjeveru te se nije zaustavio na znak/zapovijed policijskog vježbenika Postaje prometne policije Split koji je u tom trenutku obavljao poslove nadzora i kontrole prometa​, navodi se​.

Bježao u smjeru Solina i Klisa

​Kako dalje piše, osnovano se sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak, s nakanom da ga usmrti, bez smanjivanja brzine, u naletu prednjim dijelom osobnog vozila udario policijskog vježbenika i preko osobnog vozila ga odbacio na kolnik, pri čemu je oštećenik zadobio teške i za život opasne ozljede. ​Uz to se osnovano sumnja da je nakon toga, bez zaustavljanja i s ugašenim svjetlima na osobnom vozilu, nastavio vožnju u smjeru Solina i Klisa.

"Državno odvjetništvo je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 29-godišnjaka zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je taj prijedlog i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana​."

Navodno je u vrijeme uhićenja gledao utakmicu Hrvatske i Belgije

Božić se na ispitivanju u policiji branio šutnjom. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor.

"Mogu vam samo reći da se u policijskoj upravi branio šutnjom. Sada će biti saslušan na Županijskom državnom odvjetništvu, a nakon toga idemo kod suca istrage. No, on će se i tamo braniti šutnjom", kratko je za Hinu izjavio Božićev branitelj, splitski odvjetnik Vinko Gulišija. "Nije bio u bijegu. Pojavio se kada je njegov otac našao odvjetnika“, kazao je Gulišija. 

Božić je uhićen u četvrtak popodne, nakon dana i pol bijega, u kući na području Solina. Navodno je u vrijeme uhićenja s trojicom muškaraca gledao nogometnu utakmicu između Hrvatske i Belgije.

 

Policija privela i partnericu jednog od pomagača bjegunca, vrijeđala ih je i urlala

Dvojica od trojice muškaraca koje je splitska policija uhitila u četvrtak popodne u Solinu, zajedno s Ivanom Božićem, koji je vozilom dan ranije srušio policajca, dobili su kaznene prijave zbog pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Splitska policija privela je na Općinski prekršajni sud i partnericu jednog od osumnjičenih da je pomagao u bijegu Ivanu Božiću, osumnjičenom za pokušaj teškog ubojstva policajca. 

Protiv nje su podnijeli optužni prijedlog za prekršaje iz članaka 13. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako je javio Dalmatinski portal, ona je upala u sigurnosnu zonu postavljenu oko kuće u Solinu u kojoj se skrivao bjegunac. Vikala je i vrijeđala policajce koji su je priveli pa je zbog toga prekršajno prijavljena. 

Policija je za privedenu zatražila po 30 dana zatvora za svaki od dva prekršaja te zadržavanje u zatvoru da ne ponovi prekršaj, no nakon ispitivanja na sudu puštena je da se u nastavku postupka brani sa slobode. Sud će odluku o prekršajima za koje ju je policija prijavila donijeti naknadno.

 

Pročitajte više