Otmičar iz Dugava i ranije je napadao obitelj. Policija: Nismo znali da je na slobodi

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

MUŠKARCA koji je u subotu navečer u stanu u zagrebačkim Dugavama satima držao zatočene bivšu suprugu i dvoje djece zagrebačka policija osumnjičila je, osim za protupravno oduzimanje slobode, za neizvršavanje sudske odluke i povredu djetetovih prava.

Talačka kriza je trajala tri i pol sata, a riješena je pregovorima između policije i muškarca. No, neslužbeni podaci upućuju na moguće propuste institucija.

Dan nakon talačke krize doznalo se da je žena već imala problema s nasilnim partnerom. On je imao zabranu približavanja bivšoj partnerici koja nije ni znala da je izašao iz istražnog zatvora uoči Božića, jer je policija nije obavijestila. Već je proživjela sličnu situaciju s njim prije dva tjedna kada je također zarobio nju i djecu u stanu - tada je uspjela pobjeći i pozvati policiju, a prekjučer ga je vidjela u podrumu zgrade i obavijestila policiju, javlja Nova TV.

Policija: Nismo primili Rješenje o ukidanju istražnog zatvora 

Nova TV je poslala upit policiji da objasni što su poduzimali u vezi toga i jesu li trebali obavijestiti ženu da je nasilnik pušten iz zatvora.

"Vezano uz Vaš upit, prije svega skrećemo pažnju da se radi o kažnjivim radnjama iz domene kaznenopravne zaštite djece i obitelji te bi iznošenje detalja vezano uz postupanja, unatoč interesu javnosti, bilo suprotno zaštiti prava i dobrobiti djeteta, čiju privatnost smo dužni štititi i poduzimati mjere zaštite digniteta žrtve.

Nadalje Vas obavještavamo kako su policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli kriminalističko istraživanje u svezi događaja koji navodite, o čemu je danas objavljeno priopćenje: Osim za protupravno oduzimanje slobode osumnjičen za još dva kaznena djela.

Izuzev navedenog u samom priopćenju, smatramo važnim napomenuti kako Policijska uprava zagrebačka nije zaprimila Rješenje o ukidanju istražnog zatvora u prosincu 2021. godine. Možemo Vas izvijestiti kako su policijski službenici postupali u skladu sa zakonom te su svaki put po saznanju o kršenju mjera opreza pružali intervencije zaštite žrtve, dok su protiv osumnjičenog podnijeli pismena izvješća nadležnim državnim odvjetništvima. Također je o svemu obaviješten i nadležni centar za socijalnu skrb", odgovorili su iz policije.

Oglasio se CZSS

Iz Centra za socijalnu skrb kažu da obitelj imaju u evidenciji te da će poduzeti mjere zaštite.

"U odnosu na roditelje do sada nisu poduzimane mjere obiteljsko-pravne zaštite djece", stoji u njihovu odgovoru.

"U ovakvim slučajevima kao sad kad se dogodila talačka kriza, sustav socijalne skrbi je važan i mora sada i nadalje dati maksimalnu podršku majci i zaštititi interese djece", kaže Antun Ilijaš, predsjednik Komore socijalnih radnika.

U nizu slučajeva obiteljskih nasilnika, još se jednom otvara pitanje - zašto institucije ne reagiraju na vrijeme.

"Ako se država i oni koji trebaju štititi građane razumijevaju kao šaljive figure, tada se događa da netko izađe iz zatvora i nakon dva dana kuca na vratima ženama kao svom posjedu", smatra psihijatar Ante Bagarić.

Pročitajte više