Otpušteni medicinski tehničari koji su prvi stigli na mjesto gdje je pretučen crnac

Screenshot: YouTube

NE SMIRUJU se reakcije američke javnosti na smrtonosno premlaćivanje crnca Tyrea Nicholsa dok kritičari postupanja policije širom zemlje pozivaju na reformu. Šefica vatrogasne službe Memphisa Gina Sweat jučer je izjavila da su dvojica medicinskih tehničara i poručnica vatrogasne službe otpušteni zbog neadekvatne medicinske intervencije. 

Policija je zaustavila Nicholsa zbog sumnje na nesavjesnu vožnju. Policajci su ga izvukli iz automobila, a on je pobjegao nakon što su upotrijebili papreni sprej i elektrošoker kako bi ga pokušali natjerati da leži potrbuške. Nekoliko minuta kasnije policajci su ga sustigli na drugoj lokaciji i počeli cipelariti, pokazuju kasnije objavljene snimke. 

Vatrogasna poručnica ostala u vozilu tijekom intervencije

Nichols je preminuo tri dana kasnije od zadobivenih ozljeda, a premlaćivanje je potaknulo širu javnu raspravu o tome kako američka policija koristi silu, posebno protiv crnaca, piše CNN.

Medicinski tehničari Robert Long i JaMichael Sandridge su otpušteni jer "nisu uspjeli provesti odgovarajuću procjenu pacijenta Nicholsa" nakon što su se pojavili na mjestu događaja temeljem poziva u kojem im je rečeno da je osoba poprskana paprenim sprejem. Također je otpuštena vatrogasna poručnica Michelle Whitaker, koja je tijekom intervencije ostala u vatrogasnom vozilu. 

Vatrogasno vozilo u kojem su bila dva medicinska tehničara stiglo je na mjesto događaja oko 20:41 po lokalnom vremenu. Uočili su Nicholsa koji je ležao na tlu te su u 20:46 uputili poziv hitnoj pomoći, koja je stigla u 20:55 i 13 minuta kasnije se uputila prema bolnici s pacijentom.

Petorica policajaca optužena za ubojstvo drugog stupnja

Objavljena snimka pokazuje da su se medicinski tehničari iz vatrogasnog vozila prije dolaska hitne pomoći više puta udaljavali od Nicholsa, koji je povremeno padao na bok. Policijska uprava je jučer objavila da je ukupno sedam policajaca sankcionirano zbog postupanja u navedenom slučaju.

Petorica policajaca, od kojih su svi crnci, otpuštena su 20. siječnja, a zatim su prošli tjedan optuženi za ubojstvo drugog stupnja. Jučer je objavljeno da je pokrenuta interna istraga protiv šestog i sedmog policajca. 

"Jedan od njih je pogodio gada"

Policija je imenovala jednog od navedene dvojice policajaca kao Prestona Hemphilla, bijelca koji se nalazi na administrativnom dopustu od početka istrage. Glasnogovornica policije Memphisa Kimberly Elder odbila je reći prima li Hemphill plaću. 

Hemphill se pojavljuje na snimkama koje su objavljene u petak. Jedna od snimki prikazuje Hemphilla kako koristi elektrošoker da onesposobi osumnjičenika. "Jedan od njih pogodio je gada", čuje se kako Hemphill govori na snimci. Također, govori drugom policajcu kako se "nada da će ga (Nicholsa) razbiti". 

Ipak, Hemphill se ne pojavljuje na drugoj lokacije gdje je Nichols pretučen i trenutno nije optužen. Njegov odvjetnik Lee Gerald tvrdi da je Hemphill surađivao u istrazi i da "nikada nije bio prisutan na drugoj lokaciji". Identitet sedmog policajca nije objavljen. 

Pročitajte više