Otto Barić: Ekipa koja 20 godina vodi Zagreb ima šansu napraviti veliki iskorak

POZNATI arhitekt Otto Barić bit će zamjenik bandićevke Jelene Pavičić Vukičević ako ona postane gradonačelnica. Ta informacija, čini se, nije baš dobro prihvaćena u javnosti, tim više što je Barić godinama prozivao Bandića, a sad postaje prvi i bliski suradnik Bandićeve dugogodišnje zamjenice.

I sam to priznaje.

"Dobio sam masu šamara zbog toga", rekao je jutros gostujući na N1 Televiziji. "Ali kako ćemo nešto napraviti ako nećemo tražiti promjene... Mene politička i ideološka pitanja ne zanimaju. Mene interesira isključivo boljitak grada. Ekipa koja 20 godina vodi ovaj grad na ovaj ili onaj način ima šansu da uz određene promjene napravi veliki iskorak", rekao je Barić.

Na pitanje zašto vjeruje ekipi koja je sudjelovala u svemu što se događa u Zagrebu godinama, a ne nekome drugome i bi li surađivao s nekim drugim odgovara: "Ja, kao prvo, ne bih volio govoriti o dugima. Ne bih ni imao želju ući u trku da sam mislio da jedan od ostalih kandidata ima bolji potencijal."

"Stekao sam dojam da ona želi napraviti iskorak"

"Bandić je otišao. Ja sam jako detaljno čitao. Jelena Pavičić Vukičević, ja nisam nigdje našao da je ona bila igdje zahvaćena bilo kojom od ovih istraga koje su se vodile. To je bio jedan od razloga. Mislim da mogu procijeniti sugovornika i ja sam u razgovoru s njom, a to nije bio kratak razgovor, dva sata smo pričali, stekao dojam da želi napraviti iskorak", komentirao je Barić.

Na pitanje s obzirom na to da ističe da je arhitekt, stručnjak, nestranačka osoba, bi li bilo kome ponudio svoje usluge, odgovara: "Ne bilo kome, mene interesira grad, ja sam ovdje rođen, živim u centru, svaki dan vidim kako grad živi i diše, ova trenutačna situacija je neodrživa."

"Niti me Bandić zvao niti bih ja s njim surađivao. Mi nismo bili kompatibilni, nikad nisam sudjelovao na javnim natječajima. Mi sad moramo nešto napraviti. Sad me pitate što bi bilo kad bi bilo da me zvao ovaj ili onaj... Moja agenda je da napravimo najbolje za grad, da prestanemo teoretizirati i krenemo raditi", rekao je Barić.

"Moja firma neće ići na natječaj za stadion", dodao je.

Pet glavnih projekata

Otkrio je i pet glavnih projekata za Zagreb: prvo je zona oko Glavnog kolodvora - Gredelj, Blok Badel, Zagrepčanka, Velesajam i vjerojatno gradnja nacionalne dječje bolnice u Blatu. "To je pet projekata na koje se treba skoncentrirati. Ako se pravilno naprave, donijet će ogromnu transformaciju u zeleni grad", poručio je.

Pročitajte više