Ova tablica najbolje pokazuje razmjere američke opsesije oružjem

SAD je zadesio novi pokolj vatrenim oružjem, drugi u samo deset dana. Poprište krvoprolića bila je, još jednom, škola - Osnovna škola Robb u Uvaldeu, gradiću na jugozapadu Teksasa. Žrtve su mahom bila malena djeca, do 10 godina starosti. 

18-godišnji napadač, Salvador Ramos, koji je i sam kao dijete pohađao ovu školu, ubijen je u okršaju s policijom, ali ne prije nego što je, u utorak ujutro po lokalnom vremenu, ubio 19 učenika i dvije učiteljice u svom ubilačkom pohodu. Usto je ranio više od 10 djece, dvoje policajaca, kao i vlastitu baku prije dolaska u školu. Jedna djevojčica i napadačeva baka u kritičnom su stanju.

>> Masakr učenika u Americi. Objavljeni detalji napada: "Ubojica je bio potpuno zao"

Policajac je vidio napadača koji je izašao iz automobila nakon što se njime zabio ispred škole, piše ABC News. Pokušao ga je zaustaviti, ali Ramos ga je ustrijelio i potom upao u zgradu gdje je počeo svoj pokolj. Prema policijskom izvješću, Ramos je došao pred školu noseći pancirku, pištolj, poluautomatsku pušku tipa AR-15 te ruksak sa spremnicima za streljivo visokog kapaciteta.

Kupio dvije poluautomatske puške na 18. rođendan. Legalno

Napadač je inače legalno kupio dvije poluautomatske puške na svoj 18. rođendan, otkrio je teksaški senator Roland Gutierrez. "To je bila prva stvar koju je napravio kad je navršio 18 godina", rekao je.

Washington Post je citirao prijatelje i rodbinu ubojice koji su ga opisali kao usamljenog mladića koji je bio maltretiran u djetinjstvu zbog govorne mane.

 

"Prije otprilike godinu dana Ramos je na društvenim mrežama objavio fotografije automatskih pušaka s njegove liste želja... Prije četiri dana objavio je slike dvije puške i u opis napisao da je to njegovo oružje", citirao je The Washington Post jednog od napadačevih prijatelja.

Ovo je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina. No ovo je isto tako najmanje 39. pucnjava u školi ili fakultetu u SAD-u od početka godine, piše CNN.

A prije deset dana je, podsjetimo, još jedan 18-godišnjak na drugom kraju zemlje, u Buffalu, u New Yorku, otvorio vatru u supermarketu i ubio 10 ljudi, većinom Afroamerikanaca. Ubojica Payton Gendron namjerno je došao u taj grad kako bi ubijao crnce, a u manifestu na 180 stranica koji je ostavio otvoreno se deklarirao kao fašist i rasist. 

AR-15 kao omiljena puška američkih masovnih ubojica

U svemu ovome posebno je zabrinjavajuće koliko je spomenuti poluautomatski, odnosno jurišni tip puške AR-15 učestalo oružje pri ovakvim školskim i drugim masakrima. Američki autor i poduzetnik Adam Best na Twitteru je nabrojao niz poznatih pokolja diljem SAD-a iz posljednjih desetak godina. Motivi, tip ubojice, lokacije i okolnosti bile su različite, ali kod svih je oružje isto. 

O kroničnom, sustavnom i kritičnom problemu koji SAD ima s masovnim pucnjavama i vatrenim oružjem općenito napisane su već tisuće analiza i komentara. Reakcije su uvijek predvidljive. 

Republikanci i njihovi pristaše i istomišljenici nude žrtvama i njihovim obiteljima “misli i molitve” i inzistiraju da “jedino dobar tip s puškom može zaustaviti lošeg tipa s puškom” - pri čemu zanemaruju da bi u civiliziranom društvu policija trebala biti prvenstveno ta koja štiti nenaoružane građane od naoružanih kriminalaca, terorista ili psihički poremećenih osoba s homicidalnim fantazijama. 

Demokrati i njihovi pristaše s druge strane traže strože zakone o kupovini i nošenju oružja, na što ih republikanci opet optužuju da žele oduzeti Amerikancima ustavom zajamčeno pravo na posjedovanje oružja, zapisano u drugom amandmanu ustava koji je američkim konzervativcima svetinja. 

Amerika ima više privatnog vatrenog oružja nego stanovnika

Međusobno prepucavanje se nastavlja, situacija se godinama ne miče s mrtve točke, a začarani krug između nasilnog kriminala i kupovanja oružja za samoobranu se nastavlja, baš kao i crni niz oružanih pokolja.

No koliko god se stavovi o oružju i oružanom kriminalu razlikovali, činjenice su neporecive. A jedna od najvažnijih činjenica je da SAD ima daleko najviše komada vatrenog oružja u privatnom posjedu na svijetu, i u apsolutnom iznosu i po glavi stanovnika.

Štoviše, SAD ima više komada oružja u privatnom posjedu nego što ima stanovnika, pošto taj broj iznosi 120.5 na 100 stanovnika, prema istraživačkom projektu Small Arms Survey koji provodi Graduate Institute of International and Development Studies iz Ženeve.

Zemlja s najviše komada oružja na 100 stanovnika nakon SAD-a je Jemen, s upola manjim brojem (52.8). Slijede, zanimljivo, dvije naše susjede: Srbija i Crna Gora, obje s 39.1. Na petom mjestu je Urugvaj s 34.7. 

Zemlja članica EU s najviše oružja po glavi stanovnika je Finska, s 32.4, što je prije svega posljedica raširenog lova i rekreativnog streljaštva. Hrvatska, inače, ima samo 13.7 komada oružja na 100 stanovnika. 

Što se tiče apsolutne količine oružja u privatnom posjedu, druga iza SAD-a je Indija, sa 71.101 milijunom komada vatrenog oružja na 1.342 milijarde stanovnika. U daleko većoj Indiji, dakle, ima pet puta manje privatnog oružja nego u SAD-u. U trećoj po redu, Kini, taj je broj još manji - 49.735 milijuna.

"Potpuno smo normalizirali to da nasumični ljudi posjeduju arsenale vojnog oružja

“Američko posjedovanje oružja u usporednoj perspektivi jednostavno je van konkurencije. Kako se uopće vratiti iz ovoga? Svaka demokracija ima ljude koji love ili bilo što drugo. Ono što je drugačije u Americi je da smo naprosto potpuno normalizirali – i zapravo ćemo još više ustavno zapečatiti – to da nasumični ljudi posjeduju arsenale oružja vojnog tipa”, komentirao je na Twitteru izvanredni profesor politologije sa Sveučilišta u Syraceuseu, Steven White. 

SAD je, očekivano, pri svjetskom vrhu i u broju godišnjih smrti od vatrenog oružja, bilo da se radi o ubojstvu ili samoubojstvu.

SAD ima, prema stranici World Population Review, 12.21 takvu smrt na 100 tisuća stanovnika, po čemu je na devetom mjestu. Prvi je Honduras sa 60 smrti, druga Venezuela s 49.2. A gledano u ukupnom broju, SAD je drugi na svijetu, sa 37.038 takvih smrti, iza Brazila (49.436).

A dok je količina oružja u relativnoj korelaciji s brojem ubojstava oružjem, igranje videoigara, koje neki konzervativci rado krive za nasilje, baš i nije u korelaciji, kako smo već pisali.

 

“Kao nacija, moramo se pitati kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti lobistima oružja? Kada ćemo, za ime Božje, učiniti ono što svi znamo da treba učiniti?" poručio je američki predsjednik Joe Biden u obraćanju naciji povodom tragičnog događaja u Teksasu i dodao: "Vrijeme je da ovu bol pretvorimo u akciju."

Pročitajte više

 

Pročitajte više