Ante Ćorušić treba biti otkazan

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U PRETPANDEMIJSKOJ 2019. godini jedna od javnih rasprava koje su se vodile u Hrvatskoj ticala se i kvalifikacije "stari bijeli heteroseksualni muškarci" koja je nezgrapno preslikana iz američkog javnog diskursa. Riječ je etiketi woke-pokreta koja ukazuje na disbalans u tome tko zauzima pozicije moći u američkom društvu, pa se zato između ostaloga fokusira i na pitanje rase, dok je kod nas mnogo važniji problem nacionalizam.

Mnogi su, pa i s pravom, ismijavali to što se etiketa "starog bijelog heteroseksualnog muškarca" kao izvora svih društvenih zala pokušava automatizmom lijepiti nekome u Hrvatskoj. Preciznije bi u hrvatskom slučaju bilo govoriti o sredovječnim heteroseksualnim Hrvatima katolicima kao onima koji u državi pretežito zauzimaju pozicije moći, a ovih dana u javnosti svjedočimo na primjeru Ante Ćorušića što to zapravo znači.

Ćorušić je po formalnim kriterijima jedan od uglednika u hrvatskom društvu

Ćorušić je ravnatelj KBC-a Zagreb, najveće bolnice u državi, on je utjecajni HDZ-ovac, on je poznati doktor, on je po svim formalnim kriterijima jedan od stupova hrvatskog društva. On je, doista, taj stari bijeli heteroseksualni muškarac koji društvo kroji po vlastitoj mjeri, ne obazirući se što život u takvom društvu znači za žene i razne manjine. Za sve one koji nemaju privilegije jednog Ante Ćorušića.

Ćorušić nije nova pojava na hrvatskoj javnoj sceni, on je bio Karamarkov željeni ministar zdravstva, no tijekom tragične muke Mirele Čavajde ponovno se svojom bešćutnošću, samozadovoljnošću i arogancijom probio u prvi plan. 

Kada se zbroji sve ono što je Ćorušić proteklih desetak dana javno govorio s onime što je u međuvremenu objavljeno o njemu u medijima, rezultat bi u svakoj normalnoj zemlji bio to da Ćorušić bude, kako se to kaže, otkazan. 

U prijevodu: taj čovjek jednostavno ne bi smio biti ravnatelj najveće ili bilo kakve bolnice u Hrvatskoj. Ako Ćorušić sam nema dovoljno samosvijesti da shvati kako mu je vrijeme isteklo, onda bi mu u odlasku trebali pomoći stranački kolege, ministar zdravstva Vili Beroš i premijer Andrej Plenković. 

Bešćutni javni nastupi u slučaju Mirele Čavajde

Podsjetimo se samo Ćorušićevih najvećih hitova iz proteklog perioda. Ovog ginekologa, koji je grlati protivnik pobačaja i zagovornik konzervativnih vrijednosti, slučaj Mirele Čavajde posebno je inspirirao za odvratne javne istupe.

>> Ovo je deset najnehumanijih izjava o slučaju Mirele Čavajde

"Češljali smo stručnu literaturu i zaključili da, bez obzira na to o kojem se tumoru radi, bio on maligan ili benigan, uzimajući sve slučajeve opisane u literaturi, šansa je da dijete bude neurokirurški i kemoterapijski zbrinuto, ako je maligni, oko 25-30 posto da bude posve izliječeno. A to nije mala brojka", tvrdio je Ćorušić nakon što je već utvrđeno da maligni tumor ubija plod Mirele Čavajde.

"Feticid je dosta specifičan i pomalo brutalan postupak, nimalo ugodan za onoga tko ga radi", dosolio je par dana kasnije.

Tada je za svoju prognozu o šansama bebe da preživi okrivio bolnicu Sveti Duh.

"Prvo je došla žena njima, a nama je došla u zadnji čas. Prema toj snimci od 21. travnja nije bilo moguće procijeniti je li dijete sposobno preživjeti. Drugi magnet učinjen je na KBC-u Zagreb, i na njemu se vidjela neočekivana progresija tumora", rekao je.

"I takva malformacija s hernijacijom maloga mozga i budućom hernijacijom - vjerojatno, ako tumor bude rastao ovom dinamikom, vjerojatno hoće - i s budućom hernijacijom moždanog debla, vrlo vjerojatno dijete ne bi preživjelo idućih četiri do pet tjedana", dodao je Ćorušić.

Ćorušić pacijentici izvadio pogrešan jajnik

Od svojih retrogradnih stavova nije odustao ni milimetra kada je gostovao u Nedjeljom u 2. Vrijedi primijetiti detalj kada Ćorušić, komentirajući izjavu profesorice ustavnog prava Sanje Barić, govori o njenom "umilnom glasu". Riječ je o tipičnom patrijarhalnom patroniziranju, kuhinji iz koje je izašao i onaj vječni savjet ženama da se više smiješe. Tip je šampion mansplaininga.

Od detalja je mnogo gora šira slika, poput situacije u kojoj je pacijentici izvadio pogrešan jajnik. 

>> To nije utjecalo na njen život, rekao je Ćorušić o ženi kojoj je izvadio krivi jajnik

Što se tiče tog slučaja, rekao je da je za njega prvi put čuo 2017. godine, kada je već godinu i pol dana bio ravnatelj KBC-a Zagreb. Naveo je da mu je tadašnja pomoćnica za pravne poslove donijela zahtjev za odštetu te pacijentice od njezinog odvjetničkog društva. Pogledao je papir i nalaze te rekao da to ne bi platio, nego da će ići na sud.

"Bio sam siguran da nisam učinio liječničku pogrešku, da nisam krivo liječio ženu", rekao je Ćorušić.

"Nisam je bitno oštetio"

Međutim, rekao je, na sugestiju šefice pravne službe došlo je do nagodbe i isplaćena je odšteta od 83.000 kune, koju je, naglasio je, isplatilo Croatia osiguranje, a ne KBC Zagreb.

Ćorušić je rekao da je dotičnu pacijenticu prvi put operirao 2008. godine zbog iste bolesti. Prije toga je bila neplodna, a nakon njegove operacije je rodila, dodao je. I onda se na istom jajniku javio recidiv. Naveo je da je odstranio desni jajnik i da mu se lijevi činio urednim.

"Ultrazvuk zna pogriješiti stranu, ono što je ultrasonično lijevo je desno. I ja sam izvadio desni jajnik.
I na histološkom nalazu nađene su te paratubalne ciste i uredno tkivo jajnika, to je točno. Zbog toga i je plaćena ta odšteta", rekao je Ćorušić.

"Nisam ja bitno oštetio ženu, dapače - prvom operacijom omogućio sam joj da rodi", zaključio je.

Kako je taj tip postao ugledni ginekolog u Hrvatskoj? Kako je on ravnatelj najveće bolnice u državi? Pa zato što je povezan s HDZ-om i Katoličkom crkvom, kako i sam priznaje. 

Primjer pacijentice kojoj je izvadio pogrešan jajnik pokazuje da nije problem samo ono što Ćorušić govori, već i ono što radi. 

Policija 2009. privela pijanog Ćorušića zbog divljanja u obitelji

U međuvremeno se otkrilo da je zbog njegova divljanja u pijanom stanju morala intervenirati policija. Veliki zagovornik obitelji Ćorušić je zapravo terorizirao svoju suprugu i sinove, pa su oni morali pobjeći iz kuće i zvati policiju. Mahao je i pištoljem.

>> Doznajemo: Policija je 2009. privela Ćorušića. Pijan, pred djecom, prijetio pištoljem

Policija ga je 22. rujna 2009. godine, oko 23 sata, odvela u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, nakon što je u obiteljskoj svađi mahao pištoljem i prijetio da će se ubiti. U službenim dokumentima koji su u Indexovu posjedu stoji da je Ćorušić u Vrapče dovezen kolima hitne pomoći u pratnji policije jer je, kako je utvrdila interventna policija, "pod utjecajem alkohola", a nakon obiteljske svađe prijetio je samoozljeđivanjem.

Ćorušić je tijekom svađe sa sinovima "oko učenja" izvadio pištolj, navodno bez metaka i zaprijetio da će se ubiti. "Djeca su", piše u službenom dokumentu, "pobjegla iz stana" i pozvala policiju, dok je supruga ostala s njim. Navodno je Ćorušić popio dvije čaše vina.

Odveden na psihijatriju

Po dolasku policije i otpremanju na psihijatriju, aktualni ravnatelj zagrebačkog KBC-a pokušao je objasniti svoje postupke. Kazao je da je otac četvero djece, da su dvojica najstarijih blizanaca izgubila dvije godine na fakultetu, dok treći, šesnaestogodišnjak, nije došao kositi travu iako je obećao.

"Sve to ga je uznemirilo i naljutilo. Jučer je bio dežuran te je izmoren. Popio je dvije čaše vina. Došlo je do sukoba, uzeo je pištolj koji je uredno bio smješten u podrumu i prenio ga u auto. Djeca i supruga su to vidjeli, sin blizanac pozvao je policiju. Djeca su se u svađi priklonila majci. Nakon sukoba su sva četiri sina izišla iz kuće i pozvala MUP. Tijekom svađe je rekao da će se objesiti, ali nema namjeru to učiniti jer voli život, ima lijepu karijeru i posao", zabilježeno je u izvještaju nadležnih službi te večeri. Piše i da je Ćorušić niječno odgovorio na upit o "postojanju duševnih smetnji".

Na koncu preporučena mu je obiteljska i bračna psihoterapija.

Znakovito, Ćorušić se nije za Index o ovome htio očitovati, unatoč brojnim pozivima kolege Vladimira Matijanića. No, kada je članak sinoć objavljen, Indexu je poslao broj svoje supruge uz poruku neka nazovemo nju.

>> Nazvali smo Ćorušićevu suprugu: Ja sam emancipirana intelektualka, ne ovisim o mužu

To smo i učinili, a ona je kratko komentirala cijeli slučaj, no indikativno je kako je vlastitoj ženi prepustio ne baš ugodan zadatak da o činu obiteljskog nasilja koje je počinio on ona odgovara medijima.

Ćorušić godinama kadrovski oblikuje hrvatsku ginekološku struku

Jer Ćorušić nije problem samo zbog onoga što govori i što radi, već i što simbolizira. On je taj koji ideološki želi uniformirati hrvatsku liječničku klasu u prizivatelje savjesti, on je spiritus movens najretrogradnijih pojava u hrvatskoj medicini. Dapače, pod njegovim vodstvom hrvatski ginekolozi znaju manje nego što su znali prije. Tzv. feticid je procedura koja se kod nas više ne uči na medicini, dok se u susjednoj Sloveniji i uči i kad je potrebno izvodi. Ćorušićev svjetonazor vodi nazad, a ne naprijed. On je čovjek od jučer koji je još jučer trebao prestati biti ravnatelj Rebra.

>> Slovenski doktori zbog Čavajde oštro napali Ćorušića i ostale: "Štete trudnicama"

Kako je godinama imao priliku kadrovski oblikovati ginekološku struku u Zagrebu, Ćorušić je mnogo toga nažalost već i ostvario. Odlazak Mirele Čavajde u Sloveniju je najbolji dokaz toga.

Taj maligni utjecaj treba okončati

Stoga je pitanje zdravlja nacije osloboditi se malignog utjecaja Ante Ćorušića. Možda njemu odgovara kako je skrojio stvari, ali to ne odgovara ženama, a niti njihovim zakonskim pravima. Ćorušić je svojim djelovanjem zakoniti medicinski prekid trudnoće učinio komplikacijom, umjesto svakoj ženi lako dostupnom uslugom.

Možemo li zamisliti da je čovjek s takvim aferama i stavovima ravnatelj Charitea, najpoznatije berlinske bolnice? I zar za sebe kao građani i potencijalni pacijenti ne želimo bolje od Ante Ćorušića? Zar ne želimo bolje za žene Republike Hrvatske?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više