Ovaj gradić na otoku bilježi rast broja stanovnika: "Iza nas je velik posao"

HRVATSKA bilježi velik pad broja stanovnika. U samo deset godina ostali smo bez nešto manje od 10 posto populacije. Rijetki su gradovi koji bilježe rast broja ljudi u odnosu na 2011. godinu.

 

Jedan od tih gradova je Supetar na otoku Braču. Njegova gradonačelnica Ivana Marković na Facebooku je u dužoj objavi objasnila kako je došlo do rasta. "Dobri demografski rezultati Grada Supetra", stoji u naslovu objave.

"Rezultati Popisa stanovništva 2021. pokazali su kako je Grad Supetar jedan od 9 gradova u RH koji, usprkos katastrofalnim rezultatima na razini države i činjenici da je grad na otoku, bilježi kontinuirani porast stanovnika. Ako promatramo samo našu, Splitsko-dalmatinsku županiju jedan smo od samo 3 grada, uz Solin i Stari Grad, koji bilježe porast stanovnika.

"Od 2011. godine broj stanovnika u Gradu Supetru porastao je s 4074 na 4449 stanovnika, tj. za 8.5% dok je u čitavoj Hrvatskoj taj trend izrazito negativan pa na razini države bilježimo pad od čak 9.25% .
Ovaj vrlo važan podatak najzornije pokazuju uspješnost neke sredine te sam vrlo ponosna da se naš grad našao u, nažalost, rijetkom društvu ovih urbanih sredina koje se uspješno bore s "bijelom kugom". Najveći naglasak od početka obnašanja dužnosti stavili smo upravo na demografsku obnovu te projekte koji su vezani za obitelji i djecu", dodaje.

"Podsjetimo kako je Grad Supetar pokrenuo program pod nazivom "Sritna dica, sritan grad" - Supetar, grad sretne djece putem kojega su stvoreni preduvjeti za provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice. Alati za provedbu ove politike niz je međusobno povezanih odluka i projekata koji uz sinergiju i uz konsenzus svih dionika lokalne politike polako, ali sigurno vode Supetar ka našem zajedničkom konačnom cilju - sigurnom i stimulativnom okruženju za razvoj, odgoj i obrazovanje naše djece", piše Marković.

Nabrojila je mjere

U nastavku prenosimo njeno nabrajanje.

"U sklopu tog projekta u proteklim godinama tako su:

✔️povećane naknade za novorođene - i sufinancirane obitelji koje imaju četvero ili više djece,  
✔️ sufinancirani ili potpuno oslobađani plaćanja vrtića socijalno osjetljivi slučajevi,
✔️ financirani školski udžbenici u 100-postotnom iznosu,
✔️ osigurane izrade i podjele besplatnih bilježnica za osnovce,
✔️ sustavno osigurane srednjoškolske stipendije za najbolje učenike (među najvećima u RH),
✔️ sustavno osigurane fakultetske stipendije za najbolje studente (također među najvećim u RH),
✔️ jednokratnim naknadama sustavno stimulirani odabiri Srednje škole Brač u Supetru za nastavak školovanja kako bi naša djeca ostala na našem otoku što duže,
✔️ u samom smo vrhu u RH po sufinanciranju cijene vrtića,
✔️ otvorene dvije nove jasličke grupe,
✔️ sustavno provodili projekt “Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Mrvica-Supetar” kroz koji su u našem dječjem vrtiću zaposlene dodatne odgajateljice,
✔️ uređene senzorne prostorije kako bi se djeci omogućilo učenje i napredovanje kroz igru u ugodnoj i opuštenoj atmosferi,
✔️ našem vrtiću osigurani rad pedagoga, psihologa i zdravstvene voditeljicu na puno radno vrijeme, a u ovoj godinu planiran je i logoped na pola radnog vremena,
✔️ potpuno rekonstruirane prostorije DV Mrvica u energetski učinkovit vrtić sa novom i suvremenom kuhinjom (EU projekt od vise od 9 milijuna kn),
✔️ otvoreni prostori nove sportske dvorane,
✔️ uređena i izgrađena 4 nova dječja igrališta, a u razdoblju 2022.-2024. planirana je obnova i izgradnja sportskih igrališta u svim mjestima", piše gradonačelnica.

"Iza nas je velik posao"

"Grad Supetar je po brojnim parametrima i raznim istraživanjima konstantno u vrhu ljestvica kvalitete života u RH, pa smo tako dvije godine zaredom bili nominirani za izbor Najboljeg malog grada u kategoriji ''Kvaliteta života'' kao jedini grad u Dalmaciji u kojem smo se izdvajali nizom parametra: izdvajanja za zaštitu okoliša u proračunu (9.83%), izdvajanje za usluge unapređenja stanovanja i zajednice (34.57%) te po broju obrtnika na svakih tisuću stanovnika (55.15 obrtnika na 1000 stanovnika)", nastavlja.

"Valja spomenuti kako je 2020. godine naš grad bio i jedan od najuspješnijih gradova po povlačenju EU sredstava obzirom da smo sa 2309.59 kuna povučenog EU novca po stanovniku bili drugi u cijeloj RH", dodaje.

"Iza nas je veliki posao, trenutno smo zaista usporili s obzirom na to da je situacija s covid-krizom ozbiljno pogodila gradski proračun, cilj nam je otvoriti kroz naredna dva mjeseca vatrogasni dom, završiti projekt Trolokve i uređenje društvenog doma u Mircima.

Hvala svima koji ste dio naše zajednice i koji svojim doprinosom činite da naš grad i naš otok idu naprijed!

Nakon suglasnosti Ministarstva obrazovanja na projekt u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za projekt nove škole što će svakako biti jedan od najvažnijih projekata koji je pred nama. U međuvremenu pripremamo dokumentaciju (novi rotor D113, projekte komunalnog uređenja i infrastrukture, sportska igrališta) za prijavu na novo obračunsko razdoblje EU te ćemo biti spremni na raspisivanje natječaju i prijavu projekata", zaključuje Marković.

Pročitajte više