Ovaj HDZ-ovac je optužen za smrt pacijenta. HDZ-ov šef Hitne ga je samo premjestio

Foto: Društvene mreže

SLUČAJ Vlade Matijanića, Indexovog novinara koji je preminuo u petak, potvrdio je ogromne probleme koje ima hrvatsko zdravstvo.

"Deset puta smo zvali i molili da Vladu prime u bolnicu. Nisu htjeli"

>>UZNEMIRUJUĆE Objavljujemo audiosnimke Matijanićevih poziva Hitnoj i bolnici

 

Vladimir Matijanić umro je 5. kolovoza u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć od splitskih liječnika. Prvi put je 2. kolovoza na hitnom prijemu Infektologije tražio da ga hospitaliziraju. No, poslali su ga kući.

Njegova životna partnerica Andrea Topić, također Indexova novinarka, na Facebooku je detaljno opisala kako su dan prije njegove smrti i na dan smrti najmanje deset puta zvali bolnicu i Hitnu te tražili da ga hospitaliziraju.

HDZ je kriv za zdravstvo u Hrvatskoj

Cijela ova priča, kako smo pisali u više navrata, pokrenula je širu raspravu koja se tiče stanja u zdravstvu, za koje je neupitno kriv HDZ. Kako smo pisali, vladavina HDZ-a označava vladavinu podobnih, koji se u zdravstvenim sustavima definiraju prema stranačkoj iskaznici, a ne sposobnosti u medicinskoj struci, što je zapravo samo po sebi nevjerojatno igranje s ljudskim životima zbog političkih uhljebljivanja.

>>Ovo su HDZ-ovci koji vladaju hrvatskim bolnicama

Donijeli smo kako je čak 71 posto ravnatelja u bolnicama učlanjeno u HDZ ili ih se povezuje s HDZ-om. Od 28 ravnatelja bolnica, odnosno kliničkih bolničkih centara, njih 17 je u HDZ-u. Još troje ih se povezuje s ovom strankom. Jedan je aktivni član HSP AS-a, a jedan član stranke Matije Posavca, što opet znači da su se i oni morali dokazati po sistemu podobnosti.

Ovdje se radi samo o šefovima. Gdje su svi voditelji odjela, kao i čelne osobe zavoda za hitne medicine, uostalom i domova zdravlja... Pronašli smo jedan zanimljiv slučaj koji govori baš o tome kako funkcionira zdravstvo pod kapom HDZ-a, jedine političke stranke pravomoćno osuđene zbog pljačke javnog novca.

Kasala se tereti da je pogrešno procijenio stanje pacijenta koji je umro

Valja se tog slučaja podsjetiti.

Radi se o Mati Kasalu, nekadašnjem HDZ-ovom kandidatu i bivšem voditelju Hitne pomoći Makarska protiv kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u lipnju podiglo optužnicu za nesavjesno liječenje i dva kaznena djela sprječavanja dokazivanja.

Terete ga da 21. studenog 2020. nije postupio pravovremeno i po pravilima struke te da je pogrešno procijenio ozbiljnost stanja pacijenta koji je nastradao u prometnoj nesreći.

Tereti ga se i da je, služeći se šifrom medicinskog tehničara, svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i njegovom medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent bio zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen.

DORH: Odlučio da neće biti u pratnji vitalno ugroženog pacijenta 

Donosimo točno što je DORH napisao o slučaju:

"Okrivljeniku se stavlja na teret da je 21. studenoga 2020. od 3:32 do 4:50, kao dežurni liječnik jedne zdravstvene ustanove u jednom gradu na području Županije splitsko-dalmatinske, u kojoj je pacijent zatražio liječničku pomoć zbog zadobivenih ozljeda - iako je prvim pregledom utvrdio da se pacijent nalazi u teškom stanju te iako je bio svjestan kako vitalni parametri koje je utvrdio prilikom prvog pregleda jasno upućuju da je pacijent potencijalno životno ugrožen - olako držao kako svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta s posljedičnim smrtnim ishodom.

Tereti ga se da nije postupio pravovremeno i po pravilima struke te je pogrešno procijenio ozbiljnost stanja pacijenta umjesto da je bez odgode organizirao hitni transport pacijenta do KBC-a Split gdje je ozljedu bilo moguće definitivno zbrinuti i spriječiti smrtni ishod.

Tereti ga se i da je odlučio kako neće prilikom transporta biti u pratnji ovako teško ozlijeđenog i vitalno ugroženog pacijenta, čime je onemogućio njegovo aktivno liječenje tijekom transporta, pa je zbog opisanih evidentno nestručnih medicinskih postupaka i propusta u zbrinjavanju pacijenta došlo do narušavanja njegovog zdravlja i smrtnog ishoda u 4:50 na putu do bolnice.

Svjesno upisao lažne podatke o stanju pacijenta?

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 21. studenoga 2020., u prostorijama jedne zdravstvene ustanove na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon prethodno opisanog postupanja,  u dokumentacijski list hitnog slučaja koji je sastavio medicinski tehničar, a koji se odnosio na navedenog pacijenta, služeći se šifrom medicinskog tehničara, svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i o njegovom medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent bio u potpunosti zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen.

Tereti ga se i da je od 21. studenoga 2020. do 21. siječnja 2021. u prostorijama jedne zdravstvene ustanove na području Županije splitsko-dalmatinske, nakon prethodno opisanog postupanja, u dokumentacijski list koji se odnosio na tog pacijenta, naknadno upisivao lažne podatke o vitalnim parametrima tog pacijenta i o njegovom medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent prije transporta prema KBC-u Split bio relativno zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen. Tereti ga se da je radnje, opisane u prethodna dva odlomka, učinio kako bi znatno otežao utvrđivanje svoje odgovornosti u kaznenom postupku za to kazneno djelo", piše.

Politički kadrovi u nas se premještaju

Politički kadrovi očito se ne suspendiraju, nego - premještaju. Koliki je utjecaj HDZ-a u zdravstvu Splitsko-dalmatinske županije, govori da je on tek premješten iz Makarske u Šestanovac. I to - jer mu je istekao mandat voditelja u lipnju prošle godine, osam mjeseci poslije ovog slučaja zbog kojega je DORH podigao optužnicu.

Poslali smo upit ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Leu Luetiću, također HDZ-ovcu, kojega smo pitali je li sam Zavod proveo istragu po ovom slučaju te koji su rezultati interne istrage. Odgovor nismo dobili.

Slučaj bebe koja se nije mogla probuditi

Tko je točno Mato Kasalo?

Osim ovog primjera, spominjao se Kasalo kroz prizmu nesavjesnog liječenja i 2019. godine. Tada je Iris Williams za Jutarnji ispričala slučaj oko svoje bebe, koju je budila, a koja nije reagirala. Uglavnom, bebu je odvela u makarsku Hitnu pomoć.

"Ne mogu vam opisati kako nam je doktor prišao, s rukama u džepovima... Gleda nju i kaže: "Ja ovo nikad nisam vidio." Kažem mu: "Recite mi što da radim?" Kaže on na to: "Ne znam što bih vam rekao" i gleda je iz daljine.

Ja sam i dalje ljubazna, velim: "Razumijem, beba je, ali dajte nam vozilo da idemo na pedijatriju u Split." Kazao je: "Možete vi ići." Na to ću ja da su nam rekli da "dođemo na Hitnu, da nas vi uputite", a on kaže da nismo trebali dolaziti, nego da smo mogli sami autom u Split", rekla je.

"Doktor mi je rekao da nam ne može dati auto jer imaju samo jedan tim. Upozorila sam da ćemo upasti u gužvu i da će nam trebati tri sata do tamo, a on će na to mirno: 'Ma neće'", kazala je.

Kasalo: Vozilo nije moja privatna imovina

Kasalo je tada rekao da dijete nije bilo vitalno ugroženo jer nije imalo tempraturu, nije povraćalo, a majka se samo žalila da se dijete teže budi.

"Ja sam na raspolaganju imao samo tim T1 i T2 koje moram imati na raspolaganju za slučaj da je neki čovjek vitalno ugrožen. Moja odgovornost kao voditelja Hitne pomoći je da napravim trijažu i procijenim kada nekome dati vozilo, to nije moja privatna imovina, već na temelju uočenog postavlja se indikacija za interventnim timom", kazao je dr. Mate Kasalo.

"Ambiciozni doktor očito nije neznalica ni kad je u pitanju politička retorika"

On je inače itekako dobro kotirao u makarskom javnom životu. Završio je i na jednoj listi Slobodne Dalmacije koja se bavila najutjecajnijim ljudima u Makarskoj rivijeri.

"Probitačni i ambiciozni doktor očito nije neznalica ni kad su u pitanju politička retorika i logika jer prilično dobro nameće prioritete koji ga tište kao medicinara, a otkad je došao na čelo makarske ispostave, primjetan je rast voznog parka, šminkanje ambulante te uopće bolja dinamika stavljanja aktualnih tema na tapet", pisala je o njemu Slobodna Dalmacija.

Krivotvorio dokumente u Imotskom?

I prije ovog slučaja, povezivalo ga se s krivotvorenjem dokumenata i to kad je bio šef Hitne pomoći u ispostavi Imotski. Bilo je to 2013. kad je bio HDZ-ov kandidat na lokalnim izborima.

On je navodno krivotvorio liječničke pečate i šifre troje liječnika, koji su slučaj prijavili policiji i nadležnom Ravnateljstvu u Splitu. Oni su dr. Vladimir Delipetar, dr. Dario Kutleša i dr. Milena Jović.

Ovim pečatima i šiframa liječnici ovjeravaju, primjerice, prekovremene sate, putne naloge, bjanko šifrirane zahtjeve za uputnice i recepte, potvrde o ozljedama za policiju te druge liječničke potvrde koje trebaju pacijentima.

Drugi na listi općine Podbablje

Kako se onda pisalo, nitko im se iz Ravnateljstva, dok su trajali izvidi, nije obratio. I tada je ravnatelj bio HDZ-ovac Leo Luetić.

"U posljednjih mjesec dana kolegica dr. Milena Jović na radnom stolu otkrila je na bjanko papiru dva otiska krivotvorenih pečata, svoj i dr. Darija Kutleše. Nakon kraće konzultacije s kolegama podnijeli smo prijavu u policijskoj postaji Imotski protiv nepoznate osobe, a poslali smo i dopis ravnateljstvu u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u Splitu.

Policija je utvrdila da je krivotvorene pečate osobno dao izraditi voditelj Ispostave za hitnu medicinu u Imotskom dr. Mate Kasalo, koji je sve to i priznao, te krivotvorene pečate predao policijskim službenicima", reklo je troje imotskih liječnika.

"Kasalo je i dalje voditelj naše ispostave, a odnosi i uvjeti rada su nepodnošljivi. Osim toga, Kasalo je drugi na listi općine Podbablje za lokalne izbore, a unatoč saznanju da je izradio i upotrebljavao krivotvorene pečate i potpise na službenim dokumentima, to se nije promijenilo. O svemu smo obavijestili i Hrvatsku liječničku komoru, ali ni od njih nismo dobili nikakav odgovor", žalili su se tada liječnici.

Novinarima prijeti tužbama

Jutarnji je došao i do Kasala.

"To što sam potpisao išlo je njima u prilog. Što ćete napisati - da je voditelj krivotvorio potpis da bi svojim djelatnicima mogao isplatiti prekovremeni rad?! Da sam ja kriminalac, davno bih bio u zatvoru. To je interni dokument između mene i šefa. I ako budete pisali o tome - tužit ću i vas i svoje kolege. Sve ću vas tužiti. Samo vi pišite. Zovite mog ravnatelja Luetića i pitajte ga", njegove su riječi.

A da voli prijetiti novinarima, govori i nedavni slučaj s novinarkom Slobodne Dalmacije koja je Kasala nazvala za istragu koja je protiv njega pokrenuta prije sedam mjeseci, a temeljem koje je nedavno DORH podigao gore navedenu optužnicu.

"Bog ti dao zdravlja, živila ti meni još 100 godina", kazao je Kasalo novinarki te nakon minute poslao SMS u kojem stoji: "Nadam se da ti neće pasti na pamet da moje ime ponovno spominješ po portalima i novinama."

Nakon ove poruke, novinarka ga je pitala je li to prijeti, na što je odgovorio: "Ja ne prijetim nikome, ne daj Bože. Javit će vam se moj odvjetnik pa će vam objasniti. Srdačan pozdrav", piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više