Ovako SAD pokušava spriječiti da Rusija napadne Ukrajinu: Pozivamo Kinu...

Foto: EPA

KINA bi trebala iskoristiti svoj utjecaj na Rusiju i odvratiti je od napada na Ukrajinu, rekla je u četvrtak zamjenica američkog državnog tajnika Victoria Nuland i ponovila da plinovod Sjeverni tok neće biti operativan ako Rusija napadne Ukrajinu.

"Pozivamo Peking..."

"Pozivamo Peking da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu i nagna je na diplomaciju jer, ako u Ukrajini bude sukoba, to neće biti dobro ni za Kinu", ocijenila je pred novinarima.

"To bi bio velik udar na svjetsko gospodarstvo" i na "energetski sektor", dodala je Nuland o Kini, koja je javno dala potporu "razumnoj zabrinutosti" Moskve. 

Sjedinjene Države su u četvrtak rekle da su sigurne da sporni plinovod Sjeverni tok 2, koji Rusiju povezuje s Njemačkom, neće biti pušten u rad ako Moskva napadne Ukrajinu.

"Nastavljamo intenzivne i jasne razgovore s našim njemačkim saveznicima i želim vam danas jasno reći: Ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće ići dalje", rekla je Nuland.

Na temelju dogovora koji je ljetos postigao s Washingtonom o tom plinovodu, koji Amerikanci nisu htjeli, ali je sada završen, Berlin je istaknuo da će njegova budućnost biti upitna u slučaju ruskog napada na Ukrajinu. No njemačka vlada nije išla tako daleko da bi jasno potvrdila da on neće biti pušten u pogon.

Spominju i "paket jakih sankcija"

"Upravo radimo na paketu jakih sankcija" sa zapadnim saveznicima u slučaju ruske invazije, koji obuhvaća niz aspekata, "pa tako i Sjeverni tok 2", rekla je u četvrtak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u zastupničkom domu.

"Mislim da su izjave koje su se čule u Berlinu, pa tako i danas, veoma, veoma snažne", reagirala je Victoria Nuland. "Surađivat ćemo s Njemačkom kako bismo bili sigurni da plinovod neće ići dalje", dodala je, istaknuvši da on još nema potrebne dozvole za rad.

Nuland je izrazila nadu da će Rusija proučiti američku ponudu i vratiti se za pregovarački stol pošto je u srijedu Washington predao pisani odgovor o sigurnosnim jamstvima koje je Moskva zatražila. 

Rusija zahtijeva povlačenje NATO-ovih snaga

Rusija, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici posljednjih mjeseci, zahtijeva povlačenje NATO-ovih snaga i oružja iz istočne Europe te traži da se NATO obveže da nikada neće primiti Ukrajinu u članstvo. 

Rusija smatra da su krizu pokrenuli NATO i SAD te zahtijeva sigurnosna jamstva od Zapada, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Ukrajinu.

SAD je u srijedu, u pismenom odgovoru Rusiji na njezine zahtjeve, ponovno podržao NATO-ovu "politiku otvorenih vrata", ponudivši "principijelnu i pragmatičnu ocjenu" onoga zbog čega se Kremlj brine.  

"Ujedinjeni smo u tome da prednost dajemo diplomaciji. Ali smo jednako ujedinjeni u odlučnosti da, ako Moskva odbaci našu ponudu za dijalogom, cijena koju će platiti bude brza i oštra", rekla je Nuland, prenosi agencija Reuters. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više