Ove godine na građevinske radove potrošeno 16% više novca nego lani

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

VRIJEDNOST građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi za 9.1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Građevinski radovi u trećem su kvartalu ove godine ukupno bili vrijedni 7.7 milijardi kuna, od čega se 5.6 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2.1 milijarda kuna na radove s podizvođačima.

67% radova je na novogradnjama

Vrijednost novih narudžbi u trećem kvartalu iznosila je 6.1 milijardu kuna, od čega se tri milijarde odnose na zgrade, a 3.1 milijarda kuna na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 67.1 posto izvedeno je na novogradnjama, a 32.9 posto su ostali radovi. 

Istovremeno je 43.4 posto radova izvršeno na zgradama, a 56.6 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i slično).

Vrijednost radova u prvih 9 mjeseci veća za 16%

U prvih devet mjeseci ove godine vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima bila je 16 posto veća nego u istom razdoblju 2020.

Istovremeno, vrijednost novih narudžbi porasla je za 20.3 posto.

Građevinski radovi u prvih devet mjeseci ove godine ukupno su bili vrijedni 22.2 milijarde kuna od čega se na radove obavljene s vlastitim radnicima odnosi 16.1 milijarda kuna, a na radove s podizvođačima 6.1 milijarda kuna.

Vrijednost novih narudžbi od siječnja do rujna 2021. iznosila je 19.4 milijarde kuna, od čega se 9.2 milijarde odnosi na zgrade, a 10.2 milijarde kuna na ostale građevine, pokazalo je izvješće DZS-a.

Pročitajte više

 

Pročitajte više