Ove godine ubijeno 40 posto više novinara nego 2021.

Foto: EPA

BROJ novinara i medijskih djelatnika koji su ubijeni dok su obavljali svoj posao 2022. je porastao za više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje novo izvješće objavljeno u petak.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) kaže da je 67 medijskih profesionalaca ubijeno na poslu u ciljanim napadima ove godine, u odnosu na 47 godinu ranije, što je preokret nakon pada zabilježenog posljednjih godina.

"Rast broja ubojstava novinara i drugih medijskih djelatnika ozbiljan je razlog za zabrinutost i još jedan poziv na buđenje vladama diljem svijeta da poduzmu mjere u obrani novinarstva, jednog od ključnih stupova demokracije", rekao je u izjavi glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.

Rat u Ukrajini, građanski nemiri na Haitiju, kao i djelovanje kriminalnih organizacija u Meksiku najviše su doprinijeli porastu ubojstava, istaknula je organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja predstavlja oko 600.000 novinara iz 146 zemalja.

Najsmrtonosnija zemlja za medijsko osoblje bila je Ukrajina, s 12 prijavljenih smrtnih slučajeva, dok su Sjeverna i Južna Amerika bile najsmrtonosnija regija, s 29 smrtnih slučajeva.

Izvješće, objavljeno uoči Dana ljudskih prava, također ukazuje na porast političke represija i bilježi najmanje 375 zatvorenih novinara zbog obavljanja svog posla, što je 10 više nego lani. Najviše ih je u Kini, Mjanmaru, Turskoj, Iranu i Bjelorusiji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više