Ovi ljudi su otišli su iz Hrvatske, ispričali su zašto

HRVATSKA je u 10 godina izgubila skoro 10 posto svog stanovništva, a neki od iseljenika su za HRT ispričali zašto su otišli. Vladimir Marić je iz Obrovca odselio u Stockholm sa suprugom i dvojicom sinova. 

"Ja sam nekad bio obrtnik i jedan od razloga zašto sam otišao iz Hrvatske je upravo to što je teško biti obrtnik, zato što je politika napravila takav sustav koji pogoduje njoj i kojim svaki obrtnik praktički postaje rob politike. Toliko je nameta, toliko je nestvarnih plaćanja, a onda kad vi u konačnici vidite pljačku istih tih sustava i institucija za koje ste vi jedva skupili novac, a netko ih je tako s guštom opljačkao, prebacio novce i podijelio novce sa svojim kumovima, rođacima, jednostavno dođe vam da spakirate kofere i odete ća", rekao je. 

"Odlučila sam otići jer sam shvatila da mirovinu doživjeti neću"

Mia i Marko Maras preselili su se u Frankfurt i roditelji su dvoje djece. 

Mia Maras, iseljenica u Njemačkoj, za emisiju Labirint kaže kako novac nije najbitnija stvar. Ona i suprug imali su završene fakultete, nisu radili u lošim tvrtkama, imali su pristojne plaće. No, smatrali su da ne bi imali dovoljno novca da bi u Hrvatskoj zasnovali obitelj.

Ivan Dragičević i Gorana Bilonić su s djetetom preselili u Švedsku. Gorana je psihijatrica koja se na posao vratila šest mjeseci nakon što je rodila dijete, a odrađivala je smjene po 36 sati. 

"Odlučila sam otići jer sam shvatila da mirovinu doživjeti neću. Jednom godišnje imam pravo na razgovor o plaći koji je obavezan. I ne samo o plaći, već i o daljnjem napredovanju i planovima za iduću godinu", rekla je. 

Iskustvo povratka

Vinko Vinković iz Njemačke se u Hrvatsku odlučio vratiti u svibnju 2019. jer je, kaže, shvatio da je plaća od 1800 eura koju je imao kao vozač kamiona u Njemačkoj jednaka plaći od 6000 kuna u Hrvatskoj.

"Iako je sve puno uređenije i radnička prava su zaštićenija, biti mlad i samac u Njemačkoj je jedan vrlo skup sport", kaže. 

Vinko je trenutno na rehabilitaciji zbog teške ozljede koljena, a s obzirom na to da obavlja posao koji je izrazito fizički zahtijevan, boji se da ga nakon oporavka više neće moći obavljati.

"Ako to ne bude moguće, ne preostaje mi ništa drugo nego ponovno spakirati kofere, zaputiti se u inozemstvo i potražiti posao vozača kamiona, gdje me poslodavac neće prijavljivati na minimalac i davati mi ostatak na crno ispod stola", rekao je za HRT

Pročitajte više