Ovi tobolčari možda izumiru zbog previše seksa: "Pare se do smrti, neispavani su"

Foto: Shutterstock

UGROŽENI mužjaci sjevernih zvjeraša su neispavani zbog prevelike količine seksualne aktivnosti - što bi ih moglo naposljetku i ubiti, navode znanstvenici. Naime, novo istraživanje je pokazalo da mužjaci ove vrste tobolčara putuju velikim udaljenostima u potrazi za partnericom prilikom čega ne spavaju koliko bi trebalo.

To bi moglo objasniti zašto se mužjaci obično tijekom jedne sezone parenja razmnožavaju do smrti dok ženke, s druge strane, mogu živjeti do četiri godine, piše BBC.

"Oni prelaze velike udaljenosti kako bi se parili što je češće moguće i čini se da je njihov nagon toliko jak da se odriču spavanja kako bi više vremena provodili tražeći ženke", rekao je biolog Christofer Clemente sa Sveučilišta Sunshine Coast u Australiji.

Tijekom noći prođu i 10 kilometara

Znanstvenici su promatrali ponašanje mužjaka i ženki sjevernih zvjeraša (Dasyurus hallucatus) na Groote Eylandtu, otoku blizu obale australskog Sjevernog teritorija. Neki od njih su u jednoj noći "propješačili" više od 10 km. S obzirom na to da se radi o maloj životinjici, to je isto kao da čovjek prođe 40 km udaljenosti.

Stručnjaci su otkrili da mužjaci privlače i više parazita, vjerojatno zato što ne posvećuju dovoljno vremena osobnoj higijeni jer žele maksimalno iskoristiti svaku sezonu parenja. Znanstvenici dodaju da mužjaci nisu tako oprezni kao ženke dok traže hranu ili izbjegavaju predatore.

"Postaju lak plijen, lakše ih pregaze automobili ili jednostavno umiru od iscrpljenosti"

"Zbog nedostatka sna i povezanih simptoma, ne stignu se oporaviti. To bi moglo objasniti zašto toliko mužjaka umire nakon sezone parenja. Postaju lak plijen, lakše ih pregaze automobili ili jednostavno umiru od iscrpljenosti", kazao je biolog Joshua Gaschk.

Prema organizaciji Australian Wildlife Conservancy, preostalo je oko 100.000 sjevernih zvjeraša, s time da njihov broj naglo pada. Ugrožava ih i gubitak staništa, mačke lutalice, a znaju se i otrovati žabama krastačama.

Istraživanje naziva Resting disparity in quoll semelparity: examining the sex-linked behaviours of wild roaming northern quolls (Dasyurus hallucatus) during breeding season objavljeno je u časopisu Royal Society Open Science.

Pročitajte više