Ovo je Bernarda Jug, žena koja huška antimaskere na školu u Zagorju

Foto: Facebook

GRUPA Crna lista covid-fašističkih škola i fakulteta, koja u aplikaciji Telegram okuplja živopisnu skupinu protivnika nošenja maski te podržava svoga člana Kristijana Gaćinu, često prenosi poruke virovitičke učiteljice Bernarde Jug, svojevrsne predvodnice pokreta. O grupi smo pisali u petak, o Bernardi Jug nešto detaljnije ćemo sada.

>> Ovo su poruke fanatika koji su organizirali upad u školu zbog maski

Na Telegramu je prati tisuću i 700 osoba, aktivna je i na Facebooku. Nije nova u svijetu aktivizma ili kako se to što radi već zove. Primjerice, 2017. godine u otvorenom je pismu javnosti tvrdila da su učenici u jednoj gimnaziji, u kojoj je radila kao zamjena, odbili pisati ispit. "Pokušala sam razgovarati, ali klan je udarao i tražio svađu, a kada su vidjeli da na to nisam pristajala i da mi je sve to bilo jednako komično koliko i tragično, postajali su sve agresivniji", žalila se Jug.

Školu za život smatrala je agresijom kakvu nismo doživjeli nikada

Potom je na Facebooku vodila grupu Hrvatska učiteljica bez cenzure. U njoj je isticala da je provođenje školske reforme poznate kao Škola za život agresija kakvu "nismo imali nikada, a ovakav strah i prijetnje učiteljima i ravnateljima nisu hrvatski učitelji i ravnatelji trpjeli niti u komunizmu". Preklani je pozivala na potpisivanje peticije protiv reforme, koja je, po njezinoj ocjeni, potpuno ilegalna i štetna.

Početkom godine angažirala se oko dostave osnovnih potrepština ljudima u potresom porušenim selima u okolici Gline, Petrinje i Siska. Prema medijskim izvještajima, tvrdila je da aktivisti Crvenog križa uskraćuju i kradu pomoć. K tome, proklinjala je amoralne pojedince i političare.

Sada je evo na čelu pokreta protiv nošenja maski. Zdušno se angažirala u borbi Kristijana Gaćine da mu sin, učenik osmog razreda osnovne škole, ne nosi zaštitnu masku u zajedničkim školskim prostorima. Proziva i poziva osobe koje smatra neprijateljima i o tome objavljuje videa, dijeli fotografije Kristijanova sina, naziva ga herojem, dijeli informacije o privatnom Facebook profilu ravnateljice zabočkog Centra za socijalni rad. 

Nošenje maski smatra zločinom nad učenicima

S maskama je u konfliktu već neko vrijeme: proljetos je, primjerice, pisala Otvoreno pismo svim osnovnim i srednjim školama u kojem je zapazila da škole čine zločin nad učenicima inzistiranjem na nošenju zaštitnih maski. Portal Faktograf je prije nekoliko mjeseci zabilježio da je samo s njezina Facebook profila Otvoreno pismo podijeljeno petstotinjak puta. 

Prošle je godine govorila na skupu protiv mjera za suzbijanje pandemije. Dakako, protivila se nošenju maski. Prije tri godine energično je branila profesora strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec, koji se fizički sukobio s dvojicom učenika, zbog čega je dobio upozorenje pred otkaz.

Profesor se obračunavao s učenicima jer su kredom gađali ploču dok je po njoj pisao. Jug je tada u objavi na Facebooku tražila objavu imena učenika i napisala: "Saznajmo imena tih ljudi i idemo u akciju! Ako može biti javni linč na profesora, onda može biti i na zlostavljače!"

U sličnom su joj tonu i aktualne objave na Telegramu. Čega sve tu ima.

Na primjer: "Dnovinari kao hijene hodaju okolo po Toplicama i gledaju koga da proždru, kome da podmetnu nešto. Uskoro raskrinkavanje s dokaznim materijalom."

Sina Kristijana Gaćine smatra simbolom borbe protiv režimskih tirana

Ispod fotografije Gaćinina sina N. napisala je: "Da svi odgajaju svoju djecu kako treba, da su svi današnji roditelji odgajani u slobodi i odgovornosti, a ne u slijepoj i nekritičkoj pokornosti zlim režimskim tiranima, nikada im zdrava djeca obrnjičena bila ne bi, niti bi napadala i zlostavljala one koji su slobodnoga duha i uma. Da su svi kao N., Hrvati nikada ne bi bili ničije roblje. Hrvatska prosvjeta dužna je prestati biti izvršitelj kemijsko-psihološkoga terora nad vlastitim narodom."

Tu je poziv Jeleni Veljači: "E, a gdje nam je heroina Jelena Veljača? Pa ne može ovaj rat bez nje! Ustaj, Jelo!" i neobična fokusiranost na neke osobe. Prošli put kad smo gledali njezin video, pokušavala je, vrlo borbeno, telefonski doći do Ivane Pavić Šimetin. Nije stigla dalje od neke nesretne tajnice. I njezinu je sliku s Facebook profila dijelila.

Ovih dana meta joj je Tanja Cujzek, ravnateljica zabočkog Centra za socijalni rad. Proziva je da je "brutalno lagala", traži od nje da "svoj djeci" skine maske - naziva ih štetnima - ili da otkaz. Jug objavljuje i fotografiju ravnateljičinog privatnog profila na Facebooku na kojem je pod drugim imenom, uz popratnu poruku: "Promijenila je profilnu i naslovnu. Samo da znate. Špijuni joj brzo dojavili da je uhvaćena u zlu i laži."

Dijelila je biblijski citat: "Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan - a i tebi će samoj mač probosti dušu - da se razotkriju namisli mnogih srdaca!" Popratila ga je porukom: "Posvećeno ravnateljima škola. Svima onima koji služe zlom sistemu, a nisu to dužni. Razotkrivene su namisli vaših srdaca, ali još se stignete pokajati i krenuti pravim putem."

Zapazila je i ovo: "Vratili su nas u gore vrijeme od komunizma. Tko? Prosvjetari." Ne, ne ponavljamo se, sličnu je primjedbu imala i prije nekoliko godina protiv kurikularne reforme. 

Od policije traži hapšenje ravnatelja škole

Napisala je nešto što je nazvala naredbom policiji da odmah liši slobode ravnatelja Osnovne škole Krapinske Toplice Samsona Štibohara "i sve suučesnike" te dodala kako će ih u protivnom smatrati suučesnicima u kaznenim djelima. Nije, čini se, presretna ni zbog "Festivala slobode", evo što je napisala na Telegramu: "Monstrumi su iznad studija o štetnosti maski, iznad ljudskih prava. Kome još nije jasno da ovo nije rat koji se dobiva onako kako paraderi laju, morat će ga sam osjetiti da bi shvatio i osjetit ćete ga uskoro svi na svojoj koži, a onda više nazad nema. Ostavite paradere da laju na skupovima sami, a vi krenite na konkretne slučajeve i pogledajte u oči zlu koje vam uništava živote."

Ukratko, ona je u ratu.

Pisala je još i braniteljima, dragim navijačima, bajkerima. Naravno, pozivala je ljude pred školu u Krapinskim Toplicama. "Svi koji ste do 30 km blizine, pokažite da ste svi za jednog i jedan za sve jer je to i smisao ove grupe! Učenik Nikola i njegov otac Kristijan trebaju vas da dođete pre školu u 12:30 h kao podrška jer ravnatelj koji je veliki katolik, teolog, ne pušta učenika u školu bez brnjare! Razglasite i dovedite ljude! Javljeno je i policiji", zabilježila je prije tjedan dana i objavila broj mobitela Kristijana Gaćine.

U zadnjoj objavi na Telegramu prenijela je pitanja koja smo joj poslali. Popodne smo je, naime, nazvali na fiksni broj i zamolili izjavu. Ponudila je live stream, no kad smo joj objasnili da nam ne treba prijenos, nego izjava, pristala je na pisanu komunikaciju i dala nam mail. Postavili smo joj četiri pitanja. Zanimalo nas je radi li i gdje, smatra li covid-19 opasnim, zašto po društvenim mrežama dijeli fotografiju malodobnog učenika te zašto je na Telegramu objavila podatke o privatnom profilu ravnateljice zabočkog Centra za socijalni rad.

 

Dala nam mail adresu, poslali smo joj pitanja. Stigao je zabavan odgovor

Dobili smo zabavan odgovor. Citiramo ga u cijelosti:

"Gospodine Matijaniću,

ne razumijem zašto ste mi se uopće javili i zbog čega sam Vam ja osobno uopće bitna i to u trenucima kada imamo toliko važnih problema koje moramo kvalitetno i pravedno rješavati. No, nije niti bitno.

Ponudila sam Vam odmah kada ste nazvali da se čujemo kasnije i to isključivo putem razgovora koji bi se uživo prenosio, ali ste to odmah uplašeno odbili. Žao mi je, ali ja samo tako funkcioniram, bez montiranja, namještanja i friziranja istine.

Nadalje, sudeći po dosadašnjem diktiranom, montiranom i klevetničkom izvještavanju medija kojem služite (i to ne samo u ovom slučaju, nego i u brojnim drugim temama i problemima koji muče ovaj narod), razvidno je da djelujete protiv interesa suverene Hrvatske države, ali i protiv interesa hrvatskoga naroda u cijelosti. S takvima ne želim surađivati jer su moji motivi samo istina i pravda, a tu se u potpunosti razilazimo. Kada Vaše plemenito djelovanje negdje primijetim, rado ću Vam se sama javiti.

U dobroj vjeri,

Bernarda Jug,

P.S. Oprostite, ali ne mogu ne primijetiti da ste mi se obratili kao nekakvom božanstvu. Nije Vam jasno o čemu govorim? Ipak sam ja učiteljica i ne mogu ne primijetiti da ste mi se obratili sa "Štovana", što je potpuno pogrešno. Naime, posve razumijem da ste školovani u ovom hrvatskom školskom sustavu (osim ako niste doselili izvana) u kojem je posve nebitno hoćete li u materinjem jeziku postati i ostati pismeni, ali ipak ste unatoč tome s vremenom mogli i morali, a pogotovo kao jedan novinar, naučiti da se ljudsko poštuje, a samo božansko se štuje. Ne smatram se nikakvim božanstvom jer ja sam samo živi čovjek. Ostale pravopisne greške sam Vam progledala kroz prste. Nisam baš tako stroga, ipak Vam je ovo prvi susret sa mnom. Evo, sada ste dobili i besplatne instrukcije. Vidite, zato ja vrlo malo zarađujem i skromno živim jer svoje bogato i nesvakidašnje znanje u koje ulažem već desetljećima, nikome, a posebno sirotinji, ne naplaćujem."

Učiteljicu muči pisanje velikog slova

Kad smo već dobili priliku da učinimo nešto za Hrvatsku, skrenuli bismo pažnju hrvatskoj domoljubnoj učiteljici Bernardi Jug kako prema postojećim i dostupnim pravilima ovog jezika nije točno "Hrvatske države", nego "hrvatske države", a moglo je i bez onog "ja osobno" - ako je ja, teško da je dvosobno ili možda trosobno.

Inače, Jug je od našeg maila i razgovora na Facebooku napravila videostatus u kojem zbilji prilazi vrlo kreativno. Nije, recimo, točno da se na početku razgovora nismo predstavili njezinoj majci, zatim nije točno da nije htjela dati izjavu, prva je predložila da joj pošaljemo pitanja mailom. Uglavnom, od poziva koji je trajao dvije minute i 57 sekundi - s kratkom zvonjavom na početku, majčinim javljanjem i kurtoaznim pozdravljanjem - napravila je video od sedam minuta.

U njemu smo, na koncu, doznali i da nas je na nju poslao "onaj na vrhu". Koji "na vrhu" se pričinio gospođi Jug, ne znamo. Tematika, čini nam se, izmiče našoj kompetenciji.

Pročitajte više