Ovo je novi plan obnove

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

VLADA je uputila u saborsku proceduru prijedlog novog Zakona o obnovi, koji bi trebao ubrzati i pojednostaviti obnovu, i prihvatila program zbrinjavanja više od 6000 građana koji borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) na području Zagreba i Petrinje.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Bačić rekao je na sjednici vlade da se novim zakonom objedinjavaju sva tijela pod ministarstvo, rekonstruira model obnove, mijenja model samoobnove tako da će se zainteresiranima u startu osigurati sredstva, proširuje krug korisnika na srodnike, smanjuje dokumentacija, a time i broj sudionika u procesu obnove.

Do kraja lipnja montažne kuće za građane u kontejnerima

Bačić je izvijestio da su raspisali javni poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja za građane u kontejnerima čije kuće nose crvenu oznaku, a prvi put je uvedena takva mogućnost za građane čije kuće zahtijevaju konstrukcijsku obnovu.

Pozvani su vlasnici koji mogu iznajmljivati stanove i građani u kontejnerima da se jave kako bi im mogli utvrditi primjereniji smještaj. Ministar je najavio da će do kraja lipnja nabaviti i postaviti na teren montažne kuće za građane u kontejnerima kojima se do kraja godine neće riješiti obnova kuća ili stanova.

Prema novom zakonu, koji je u sabor upućen po hitnoj proceduri, Fond za obnovu i Središnji državni ured pripajaju se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje će obavljati sve poslove vezane za obnovu.

Ministarstvo predlaže novi pristup samoobnovi pa će se građanima cijeli iznos potreban za obnovu odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće uplaćivati prije početka radova obnove.

U slučaju nepodudaranja podataka iz zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem predlaže se proširenje dokaznih sredstava kojima podnositelj dokazuje pravo vlasništva, koja se razlikuju od uobičajenih načina dokazivanja, ali bez pravnog učinka na pravo vlasništva.

Do jednostavnije procedure ukidanjem elaborata, obaveze izrade projekta uklanjanja kuće...

Radi ubrzanja i pojednostavljenja obnove ukidaju se izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na braću i sestre vlasnika, bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera odnosno neformalnog životnog partnera vlasnikovog srodnika.

Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Uvodi se davanje novčane pomoći građanima za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske i ostale uništene zgrade, novčana pomoć za troškove izrade projekta te mogućnost gradnje zamjenske obiteljske kuće u slučaju u kojem se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i promjena temeljnih karakteristika tla.

Zbrinjavanje kroz davanje u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove

Prijedlogom se predviđa stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvode se učinkovitija i prikladnija javna nabava po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima i skraćivanje rokova za izradu projektne dokumentacije i provedbu revizije. Najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS - aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Vlada je prihvatila informaciju Bačića o donošenju Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Programom se utvrđuje status svih korisnika kontejnera i određuju se mjere za njihovo stambeno zbrinjavanje i prioritetan postupak obnove. Status korisnika i plan zbrinjavanja temelji se na obrađenim zahtjevima, izrađenoj projektnoj dokumentaciji i izvedenim radovima na dan 7. veljače.

Na području petrinjskog potresa 2351 kontejner, zagrebačkog 68

Građani zbrinuti u mobilnim stambenim jedinicama nalaze se u kontejnerskim naseljima i parcelama uz oštećenu zgradu. Na području zagrebačkog i petrinjskog potresa ukupno se nalazi 2419 kontejnera u kojima je smješteno 6258 korisnika.

Na području petrinjskog potresa u kontejnerskim naseljima nalazi se 297 mobilnih jedinica u kojima je smješteno 438 korisnika, odnosno 287 obitelji, dok se na parcelama uz oštećenu zgradu nalaze 2054 kontejnera s 5753 korisnika, odnosno 2046 obitelji.

Na području zagrebačkog potresa nalazi se 68 mobilnih stambenih jedinica uz oštećenu zgradu u kojima je smješteno 67 obitelji. Jedinice lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije oformile su 11 kontejnerskih naselja, od čega ih je na području Siska sedam, Petrinje tri, a Gline jedno.

U kontejnerskim naseljima uglavnom su građani koji su stanovali u višestambenim zgradama, neovisno o tome radi li se o vlasnicima privatnih stanova, korisnicima državnih stanova ili onima u iznajmljenim stanovima.

Pročitajte više