Ovo je objašnjenje HRT-a za brisanje vijesti neugodne za novog ministra

Foto: Josip Regovic/PIXSELL, Screenshot HRT, Index

HRT je, kako smo jučer objavili, uklonio vijest o tome da su se budući ministar financija Marko Primorac i njegova supruga Iskra, također visoka državna dužnosnica, u veljači prošle godine cijepili preko reda.

Primorac i supruga su preko odvjetničkog ureda u ožujku ove godine od Indexa i drugih medija koji su objavili vijest o njihovu cijepljenju preko reda tražili da se članak ukloni. Index i drugi su odbili to učiniti, no HRT je članak obrisao. 

Treba napomenuti da je Marićev nasljednik Marko Primorac, uz to što je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od prosinca 2021. godine zamjenik predsjednika Nadzornog odbora HRT-a.

Odgovor HRT-a

Iz HRT-a nam je danas stigao odgovor na upit koji smo jučer postavili o razlozima brisanja članka neugodnog za novog ministra. 

"Vijest je uklonjena autonomnom uredničkom odlukom još 11. travnja 2022., davno nakon što je bila relevantna - i mnogo ranije nego što je postala ponovno zanimljiva uslijed političkih mijena - sukladno Zakonu o HRT-u, Zakonu o medijima te Zakonu o zaštiti osobnih podataka.

U tekstu koji je bio objavljen 14. veljače 2021. (i bio je prijenos izgovorenih riječi novinarke IMS-a) nikada nije bilo izrijekom navedeno ime sadašnjeg ministra Primorca - već je bilo navedeno jedno ime - i to ime njegove supruge, te izjava ravnatelja KBC Rebro koji također nije potvrdio imena cijepljenih osoba, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Napominjemo također da je urednička samostalnost HRT-a definirana i u Statutu HRT-a (članak 3. st. 2.), kao i u članku 17. Zakona o HRT-u", kažu iz HRT-a u odgovoru Indexu.

Iz HRT-a nisu odgovorili je li uklanjanje teksta posljedica dopisa odvjetnika Primorčevih te jesu li bili pod pritiskom zamjenika predsjednika NO-a HRT-a i budućeg ministra financija Marka Primorca. Nisu odgovorili ni na naše izravno pitanje je li i preko koga Primorac na bilo koji način urgirao za uklanjanje članka.

Pročitajte više