Ovo je ona biciklistička staza preko autobusne stanice. Dodali su trokut

Foto: Čitatelj Indexa

ČITATELJ nam je jučer poslao fotografiju autobusne stanice na Zagrebačkoj aveniji u Zagrebu na kojoj je iscrtana biciklistička staza koja prolazi kroz ugibalište predviđeno za zaustavljanje autobusa.

Autobusna stanica se nalazi stotinjak metara nakon skretanja za Nehajsku ulicu.

Kao što se može vidjeti na fotografiji, biciklistička staza se zapravo prekida na početku autobusnog ugibališta, da bi se potom opet nastavila na kraju.

Danas nam stiže druga slika istog stajališta i biciklističke staze. Na biciklističkoj stazi netom prije spuštanja na autobusnu stanicu nacrtan je trokut koji označava da bicikl mora propustiti autobus.

Evo što su nam rekli iz Grada Zagreba o tome

"Obavještavamo Vas da ovaj Gradski ured nakon dojava građana i policije kojima ukazuju na nepravilnosti u biciklističkoj infrastrukturi po službenoj dužnosti vrši terenski obilazak.

Pritom se utvrđeni nedostaci u biciklističkoj infrastrukturi prema Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi (NN 28/16) uglavnom odnose na prekide kontinuiteta biciklističke staze, nepostojanje prijelaza biciklističke staze preko bočnih kolnika i prilaza, nepravilno vođenje biciklističke staze u zoni autobusnih stajališta, kao i nepostojanje ili neadekvatno postavljanje vertikalne i horizontalne prometne signalizacije.

Takva je situacija i bila na predmetnom autobusnom stajalištu na Zagrebačkoj aveniji zapadno od Nehajske ulice.

Slijedom navedenog, ovaj je Ured izradio izvedbeni prometni elaborat u svrhu povezivanja biciklističkih staza i osiguranja kontinuiteta biciklističkog prometa te pravilnog vođenja biciklističke staze preko autobusnog stajališta sukladno odredbama čl. 34. slika 38. Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi (NN 28/16)."

"Biciklisti u konkretnoj situaciji mogu nastaviti vožnjom preko autobusnog stajališta"

U konkretnoj situaciji, ističu iz Grada, biciklisti tu mogu proći, ali moraju propustiti eventualne autobuse i druga vozila koja ulaze na stajalište.

"Na projekt te regulacije biciklističkog prometa nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo propisanu suglasnost.

Naime, biciklisti kao vozači u prometu trebaju se držati one površine koja im je namijenjena i označena, a u konkretnoj situaciji mogu nastaviti s vožnjom preko autobusnog stajališta uz uvjet da prethodno propuste eventualne autobuse i druga vozila koja ulaze na stajalište jer se uključuju u promet na kolniku", kažu iz Grada.

"Općenito u prometu, a posebno na takvim kritičnim mjestima gdje dolazi do kolizije sudionika i zajedničkog korištenja iste prometne površine, svi sudionici dužni su poštivati prometna pravila, voditi računa o sigurnosti, razvijati solidarnost, humane i etičke odnose, štititi zdravlje i život drugih osoba te uvažavati jedni druge.

Zaključno, sukladno navedenom Pravilniku prijelazi i vođenje biciklističke staze u zoni brojnih drugih autobusnih stajališta na gradskim ulicama usklađivat će se prema nekom od modela određenih odredbama članka 34. Pravilnika, a ovisno o raspoloživom prostoru i izgrađenosti komunalne infrastrukture", stoji u odgovoru Grada.

Pročitajte više