Ovo je proglas Zagreb Pridea: "Borba nije gotova dok država ne zaštiti trans ljude"

Foto: Index/Karlo Klasić

22. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji prošla je danas popodne šareno i glasno centrom Zagreba - od Mimare do parka Ribnjak, gdje su aktivisti na prosvjednom skupu poručili da zajedno u "drugarstvu i solidarnosti" pružaju otpor transfobiji svake vrste.

Ovogodišnja Povorka ponosa održava se pod geslom "Zajedno za trans prava!" i posvećena je trans zajednici, svim interseksualnim, rodno varijantnim i nebinarnim osobama.

"Naše borbe nisu završene"

"Glasno prosvjedujemo i kažemo da nam je dosta homofobije, bifobije, transfobije i interfobije. LGBTQ zajednica postala je snažan, odgovoran i samosvjestan dio naše zemlje, ali nažalost naše borbe nisu završene sve dok naši zakoni i naše institucije ne prepoznaju i ne zaštite sve naše trans sestre i braću", istaknuto je na skupu. 

Organizacijski odbor Povorke ponosa na skupu je naveo da u zadnjih godinu dana svjedočimo jačanju transfobije, govora mržnje, diskriminacije i nasilja usmjerenog prema trans osobama. 

"Na meti smo raznih političkih aktera koji svoje karijere grade na uštrb trans osoba, naših prava i života. U kapitalističkom društvu koje traži brze i lake klikove našli su se razni samoproglašeni stručnjaci i transfobi, a kad im ponestane reklama, senzacionalistički nas mediji koriste za podizanje svoje čitanosti", istaknuli su. 

Iz Organizacijskog odbora naveli su i da su trans osobe često izložene nasilju i zlostavljanju. Kažu i da im je "uskraćeno pravo na osobni identitet, na slobodu kretanja u javnom prostoru, na tjelesnu autonomiju te pravo na privatni i obiteljski život".

"Mi smo tu da se borimo za sebe i za one čiji se glas ne čuje", dodali su i dobili pljesak okupljenih.

Povorku su s ulica i trgova gledali brojni građani i turisti

Zvuk bubnjeva, glazbe, zvižduka i pljeska orio se poslijepodne centrom Zagreba nakon što je povorka oko 16 sati krenula s Rooseveltovog trga. Povorku su gledali brojni građani i turisti. Kod Ribnjaka su s balkona pušteni šareni baloni i razvijena je velika zastava duginih boja. 

U veseloj i šarenoj povorci mogli su se vidjeti razni rekviziti, zastave, ali i transparenti poput: "Mizoginija ubija", "I see gay people", "More love less hate" (više ljubavi, manje mržnje). 

Na Ribnjaku vlada opuštena atmosfera uz glazbene ritmove, sudionici zagrebačkog "prajda" sjede na travi, plešu ili se druže, a u parku će ostati do 21:30 uz zabavni i aktivistički program.

Službeni after-party "HeatRave" održat će se u Boogaloou od 22 sata, gdje će u sklopu programa nastupati zagrebački drag kolektiv House of Flamingo i Jovanka Broz Titutka, koja je nedavno sudjelovala u nastupu benda Let 3 na Euroviziji. 

22. Povorku ponosa zajednički su organizirali kolekTIRV, Zagreb Pride, Dugine obitelji, K-zona, House of Flamingo, Trans Mreža Balkan, Ponosni Zagreb i Zbeletron uz podršku Grada Zagreba.

Povorku podržali i političari

I ovogodišnjoj Pride povorci pridružili su se, među ostalima, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, predsjednik SDP-a Peđa Grbin s članovima SDP-a, pripadnici Foruma žena i Foruma mladih, saborske zastupnice Rada Borić i Katarina Peović te saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić.

Gradonačelnik Tomašević rekao je kako gradska vlast želi da se cijela LGBT zajednica i sve LGBT osobe osjećaju dobrodošlo u Zagrebu, da se osjećaju ravnopravno i da se ne osjećaju diskriminirano po bilo kojoj osnovi.

Grbin je rekao kako sudjeluje u Povorci ponosa zato što misli da treba pružiti podršku hodu za slobodu, jednakost i ravnopravnost, a pogotovo ove godine kada je tema tako pogođena, a to je borba za trans prava, koja se gaze.

Policija: Priveli smo devetero ljudi

Zagreb Pride je došao podržati i gradonačelnik kanadskog grada Kitchenera Berry Vrbanovic, koji je podrijetlom iz Zagreba.

Povorku je osiguravala policija, prema procjeni medija sudjelovalo je nekoliko tisuća osoba, a organizatori još nisu naveli podatke o broju sudionika.

Iz Policijske uprave zagrebačke Hini su večeras potvrdili da je, prema prvim informacijama, devet osoba dovedeno u prostorije policije zbog protupravnog ponašanja tijekom održavanja Pridea te će utvrditi sve okolnosti događanja, o čemu će izvijestiti javnost.

Pročitajte više