Ovo je razgovor Hranića i novinara koji je otkrio da je štitio svećenika pedofila

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

ŽUPNIK iz podunavskog mjesta Sotina Zlatko Rajčevac optužen je za seksualno zlostavljanje čak petero djece, ali ga je od presude spasila smrt. Sve je još 2016. prijavljeno samom đakovačko-osječkom nadbiskupu Đuri Hraniću. Hranić 14 mjeseci nije slučaj prijavio policiji, a župnika je za oltarom ostavio još tri i pol godine. 

Hranić je ovog utorka održao press-konferenciju na kojoj je pravdao svoje postupke. Đakovačko-osječka nadbiskupija navodi kako je slučaj Rajčevac odrađen po crkvenim i državnim propisima. Novinar Hrvoje Šimičević koji istražuje slučaj godinama u Novostima je objavio niz tekstova s detaljima koji opisuju kako je Hranić godinama znao da Rajčevac zlostavlja djevojčice i usprkos tome ga nije sklonio s oltara gotovo do pred smrt.

Razgovarali smo sa Šimičevićem te nam je otkrio što se dogodilo nakon konferencije te što se u vezi ovog slučaja može očekivati u budućnosti. 

"Vatikan će se pozabaviti Hranićem"

"Provjereno znam da je papinski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua, prvi čovjek vatikanske diplomacije u Hrvatskoj, pratio presicu. Meni je u razgovorima prije presice nuncij putem maila rekao da će o tome što Hranić kaže i ako sve opravda što je napravio, da će o tomu ovisiti daljnje postupanje Vatikana. U prijevodu - pretpostavljam da će se Vatikan pozabaviti Hranićem", rekao je Šimičević za Index.

Šimičević je rekao kako javnost nije čula sve te da će Vatikanu uskoro poslati čitav transkript između novinara i Hranića. "Razgovor između Hranića i novinara, pretežito mene, trajao je između 30 i 40 minuta. Javnost nije čula sve, a ja ću kao jedan oblik traženja odgovora na pitanja proslijediti taj transkript preko nuncija do Vatikana. Isto tako, zanimat će me čuti što kažu na to da je Hranić s njima pokušao podijeliti odgovornost. Dva puta u razgovoru s novinarima je Hranić spomenuo da je Vatikan znao da je Rajčevca ostavio u župi nakon što je ovaj navršio 75 godina i uvjete za mirovinu", rekao je te dodao da to znači kako je Hranić kad je slao dopis o Rajčevcu i cijelom slučaju nastojao i Vatikan uključiti u cijeli problem. 

"On je imao uvjete za mirovinu u travnju 2018. godine. Vatikan je imao samo informacije koje im je Hranić poslao i izvjesno je da je Hranić njima rekao da može biti u toj župi. Obično tako procedura funkcionira i Vatikan po sugestiji nadbiskupa kaže može ili ne može. Oni su evidentno u ovom slučaju rekli da može. Nastojao ih je uvaliti u cijeli problem", rekao je. 

Šimičević navodi kako je Hranićeva presica bila moralna i etička katastrofa. "Bešćutnost koju je pokazao prema žrtvama i razumijevanje koje je pokazao prema tom svećeniku su nevjerojatni", rekao je i dodao kako žrtve s Hranićem ne žele nikakav kontakt. 

Zastrašivanje vjernika u selu

"Žrtve s njim ne žele razgovarati. Osam mjeseci nakon što je majka jedne žrtve u listopadu 2016. godine prijavila Hraniću Rajčevca, u lipnju 2017., Hranić je otišao u crkvu u Sotin i u prisutnosti svih vjernika za vrijeme krizme je izveo Rajčevca i rekao da neki vjernici kleveću tog svećenika. To je bio znak osobama koje su ga prijavile da ga ne želi sankcionirati - upravo suprotno, kao da ih na taj način želi zastrašiti pred svim vjernicima u tom malom mjestu", rekao je. 

Šimičević je naknadno objavio transkript s njegovim govorom na sprovodu Rajčevca. U govoru je, između ostalog, Hranić hvalio Rajčevca i tvrdio kako je "volio svoje župljane", a govor možete pročitati OVDJE. Hranić se na presici unatoč pritisku novinara nije ispričao žrtvama. U nastavku je dio transkripta sa samog kraja presice, komunikacija između Šimičevića i Hranića te ga prenosimo u cijelosti.

Šimičević: Citirao bih sada nešto. Dešava se sprovod u svibnju 2021. godine. Godinu prije potvrđena je optužnica da je zlostavljao pet djevojčica. Vi mu držite govor na sprovodu i, citiram, kažete da je bio "čovjek pun empatije, veoma osjećajan, koji je volio svoje župljane" te da ga je "krasila plemenita i duboka, produhovljena i umjetnička ljudska duša koja se pretakala u stihove, pisala pjesme i povremeno slikala". Pa možete li komentirati to što ste izjavili na sprovodu. Po A, zašto ste držali govor na sprovodu serijskom seksualnom zlostavljaču. I pod B, zašto ste ga ovako biranim riječima nahvalili?

Hranić: Ja sam biskup i ja trebam ići na sprovodu svojih svećenika. Štoviše, na sprovode svećenika idemo ako je moguće obadvojica biskupa, i pomoćni biskup i ja. I sve da je pokojni župnik tada kad je umro bio i osuđen za ono što mu se pripisuje, to ne dovodi u pitanje ono što je bilo poznato njegovim župljanima i nama svećenicima da je doista velečasni Rajčevac, svi oni koji su ga poznavali, njegovi župljani i tako dalje, da je on bio čovjek osjećajan koji je volio svoje župljane. On je, stvarno, pazite bio godinama u toj župi i nikada nije tražio.

Šimičević: Oprostite, oprostite…

Hranić: Ako sam ja, sad i vi mene pustite...

Šimičević: Može, može, ispričavam se.

Hranić: I ako sam ja rekao da ga je "krasila plemenita i duboka, produhovljena i umjetnička ljudska duša koja se pretakala u stihove” - to je poznato svima da je on pisao pjesme - dakle pretočila u stihove, “pisala pjesme i povremeno slikala”. Izdano je nekoliko zbirki njegovih pjesama. Imate više crteža, slika koje je on napravio i to sam istaknuo da je kao čovjek on stvarno pisao pjesme i slikao. Dakle, to ako je i postojala pa čak i kažem da je bio i osuđen, pa to ne dovodi u pitanje da ga se zbog te tada neugodne optužbe, podignute optužnice u trenutku njegove smrti da se ne može kazati. Ja sam rekao da je unatoč te optužnice da je “zbog toga krvario, ali ste ostali mirni i uspravni ne zamjerajući onima koji su vas optužili u svojoj nevolji”. To sam ja rekao. Ta mama koja ga je stvarno optuživala, ta mama zbog bolesti svoje kćerke, ta mama je jadna mama, ja puno suosjećam s tom mamom, i zato sam rekao da mi je žao da nemamo bolji odnos. Jer ona je žena koja sirotica jako trpi. Ja ne znam što sam ja sada (sporno, op.a.) rekao da “on nije zamjerao onima koji su vas optužili u svojoj nevolji”.
(…..)

Šimičević: Ja bih se vratio na citat sa sprovoda. Kažete (na sprovodu, op.a.) da je bio “čovjek koji je volio svoje župljane”. U tom trenutku kad to izgovarate podignuta je optužnica već godinu dana zbog toga što je zlostavljao pet curica iz Sotina, njegovih župljanki. Možda niste znali za sve, ali znali ste za najmanje jednu. Kako ste mogli to izjaviti da je volio svoje župljane? Bio je pedofil, serijski seksualni predator, a vi ste rekli da je volio svoje župljane. Da, “volio” je, ali na nastran i perverzan način. Mislite li da je to u redu da ste to rekli?

Hranić: Ja bih volio kad biste vi o toj izjavi (da je volio svoje župljane, op.a.) malo razgovarali i slušali, vjernike i župljane (u Sotinu, op.a.)…

Šimičević: Slušao sam, ne brinite... 

Hranić: Da, da.

Šimičević: ...Mnoge koje su napustili župu u Sotinu zbog vašeg ponašanja. Jer ga više nisu mogli gledati. Od listopada 2016. do ožujka 2020 prošle su tri i pol godine otkad ste saznali za zlostavljanje, prijavili ste ga policiji, ali niste ga umirovili ni kad je bio rok. I, vjerujte mi, nekoliko obitelji više nikada nije kročilo u crkvu u Sotinu, zato što nisu mogli gledati njega, a onda nisu mogli gledati ni vas. Dolazili ste tamo u više navrata. Pričešćivali ste, krstili ste, sve u prisustvu zlostavljača njihove djece. Dakle, nisu ga voljeli župljani. Oni koji nisu znali možda i jesu. Ali oni koji su znali su ga prezirali. Zato su vas 2016. godine molili da ga maknete i umirovite. Dakle, osim što je šteta velika nanesena, psihička, daljnja viktimizacija žrtava jer ga niste maknuli od tamo, djelomično ste opustošili župu Sotin za koju ste rekli da je ionako jako mala ili da se rasipa. Preuzimate li odgovornost?

Hranić: Moram preuzeti. Tko će drugi?

Šimičević: Na koji način? Hoćete li se konačno ispričati žrtvama za što ste napravili, unatoč vašem početnom govoru iz kojeg ispada da je sve bilo ok s vaše strane. Jer nijednu riječ nisam čuo žaljenja u kontekstu vašeg djelovanja. Vi ste možda izrazili žaljenje zbog patnje žrtava, ali ne zbog vašeg ponašanja. Mislite li da ste pogriješili u bilo kojem kontekstu, hoćete li se ispričati žrtvama i planirate li podnijeti ostavku?

Hranić: Prvo, volio bih, rekao sam to, stupiti u kontakt i ispričat ću se mami i kome treba, ne samo kome treba, nego koji su na neki način za one s kojima sam komunicirao, to ću vrlo rado učiniti. Dakle, stvarno bih volio, rekao sam da bih volio da imam bolji kontakt s njima. Međutim, oni su u takvoj situaciji, vidim da ustvari moje javljanje ih sada iritira.

Šimičević: Tu su vam kamere, ne trebate se njima izravno ispričati. Ako imate potrebu, ispričajte se… Ne potičem vas ni na što, ako smatrate da ste pogriješili, ispričajte se u kamere i recite zbog čega točno.

Hranić: Ja po savjesti ne osjećam da sam pogriješio zato što je velečasni Rajčevac još ostao u župi. Barem po informacijama s kojima sam tada raspolagao… Znao sam za taj jedan slučaj, za drugo nisam znao. Tada sam stvarno smatrao da je okej da ga mogu ostaviti u župi.

Pročitajte više