Ovo je snimka policijskog ubojstva crnca: "Šoker, šoker! S*anje, upucala sam ga"

Screenshot: Brooklyn Center Police Department

NASILNI prosvjedi zbog novog policijskog ubojstva Afroamerikanca u SAD-u traju već tri noći zaredom, a smirivanju bijesa lokalne zajednice nisu pomogle ni ostavke šefa policije i policajke koja je ustrijelila 20-godišnjeg Dauntea Wrighta nakon što ga je s kolegama zaustavila zbog navodnog prometnog prekršaja. 

Ovog puta je poprište ubojstva i nereda koji su uslijedili Brooklyn Center, gradić u američkoj saveznoj državi Minnesoti. Točnije, radi se o predgrađu Minneapolisa, grada u kojem je policajac u svibnju prošle godine ubio Afroamerikanca Georgea Floyda, nakon čega su diljem SAD-a uslijedili često nasilni prosvjedi pokreta Black Lives Matter protiv policijske brutalnosti i rasizma. 

Daunte Wright nasmrt je ustrijeljen u nedjelju nakon što se opirao uhićenju i pokušao pobjeći od policajaca natrag u svoj automobil. 

>>Policija u SAD-u ubila mladog crnca, izbili veliki neredi

A prema policijskom izvještaju i snimci koju su objavili, čini se da je ovo ubojstvo bilo - nesretni slučaj. Naime, policajka je, tvrde iz policije Brooklyn Centra, greškom izvukla iz opasača pištolj umjesto elektrošokera.

"Šoker! Šoker! Šoker! Sranje, upucala sam ga!"

Policija je prikazala snimku tjelesne kamere policajke Kim Potter na kojoj se vidi borba između Wrighta i nje te njenih dvoje kolega. Wright se, kad se istrgnuo iz ruku policajaca koji su mu pokušavali staviti lisice, vratio u automobil, a na snimci se čuje kako policajka izvlači pištolj vičući: "Šoker!"

Upozoravamo da je sljedeća snimka uznemirujuća

 

"Šoker! Šoker! Šoker!" viče policajka s pištoljem uperenim prema Wrightu, koji sjedi na sjedištu automobila. Zatim se čuje hitac. Ustrijeljeni Wright ipak zatvara vrata automobila i daje gas, a Potter u šoku viče: "Sranje, upucala sam ga!"

"Moje je uvjerenje da je policajka namjeravala upotrijebiti svoj elektrošoker, ali (umjesto toga) ustrijelila ga je jednim metkom", izjavio je policijski načelnik Tim Gannon, koji je naknadno dao ostavku. 

"Čini mi se, prema onome što sam vidio i prema reakciji policijske časnice i stresu koji je odmah uslijedio, da je pištolj slučajno opalio, što je rezultiralo tragičnom smrću gospodina Wrighta", dodao je policijski načelnik Tim Gannon: "Ništa što mogu reći ne može umanjiti bol."

Biden: Mirni prosvjedi su razumljivi, nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje

"Radi se o stvarno tragičnom događaju, ali moramo pričekati rezultate istrage. U međuvremenu želio bih još jednom biti jasan: nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Mirni prosvjedi su razumljivi. Dok čekamo završetak potpune istrage, znamo što nam je činiti kako bismo išli naprijed: vratiti povjerenje i osigurati odgovornost kako nitko ne bi mogao biti iznad zakona", izjavio je pak američki predsjednik Joe Biden, pozivajući na prekid nasilnih prosvjeda zbog ovog policijskog ubojstva. 

Iako nisu poznati modeli pištolja i šokera koje je policajka Potter nosila, iz slika uobičajenih tipova oružja koje nose američki policajci - pištolj Glock 17 i šoker Taser X265 - vidljiva je razlika među njima, od jarkožute boje šokera do bitno drukčijeg oblika njegove cijevi. 

Prosvjedi su započeli odmah u nedjelju kad su se stotine bijesnih građana okupile ispred zgrade policijskog odjela Brooklyn Centra. Policajci u zaštitnoj opremi su ispaljivali gumene metke, šok-granate i ispaljivali suzavac.

Prosvjedi su se nastavili u ponedjeljak i utorak navečer, kada je policija uhitila više od 60 ljudi nakon što su prosvjednici bacali boce i druge objekte na policijsku postaju. Prosvjed je organiziran i u Portlandu, u Oregonu, gdje radikalni ljevičari iz pokreta Antifa izazivaju nerede, paleći i napadajući policiju, još od prošlog ljeta. I ovog puta su pokušali zapaliti policijsku postaju.

Mladi crnac zaustavljen jer je imao osvježivač zraka na retrovizoru?

>>Desničari tvrde da je Floyd umro od predoziranja. Stručnjak na sudu pobio taj mit

Wrightova majka Katie Wright rekla je novinarima da je primila poziv od sina u nedjelju popodne, s riječima da ga je policija zaustavila zato što je imao osvježivače zraka koji su visjeli s retrovizora, što je ilegalno u Minnesoti. Mogla je čuti policiju kako govori njezinom sinu da iziđe iz vozila, rekla je. 

"Čula sam prepiranje i policajca kako govori: 'Daunte, nemoj bježati', rekla je kroz suze. Poziv se završio, a ona je ponovno pozvala sinov broj, na koji je odgovorila njegova djevojka, rekavši da je mrtav na vozačkom sjedalu.

Guverner Minnesote Tim Walz rekao je u priopćenju da nadgleda prosvjede u Brooklyn Centru, predgrađu Minneapolisa, "dok država oplakuje još jedan crni život koji je uzela policija".

Tužitelji još uvijek trebaju odlučiti hoće li podići optužnicu protiv policajke koja je, navodno nesretnim slučajem, ubila Wrighta. Tužitelj Pete Orput rekao je za CNN kako se nada da će uspjeti donijeti odluku već danas. 

Suđenje policajcu koji je usmrtio Floyda gnječeći ga koljenom više od devet minuta Dereku Chauvinu trenutno je u tijeku. Iako Chauvinova obrana tvrdi da je smrt izazvana drogom kojom se Floyd predozirao, eksperti koje je pozvalo tužiteljstvo konstatirali su da je upravo gušenje pritiskom policajca na vrat izazvalo njegovu smrt.

Pročitajte više

 

Pročitajte više