Ovo je tajna postrojba ruskih moćnika i njihovih sinova. "Borbe nisu ni vidjeli"

Foto: EPA

RUSKI parlamentarni zastupnici optuženi su da su organizirali izvidničku jedinicu daleko iza prve crte bojišnice kako bi oni i njihovi sinovi sposobni za vojsku mogli služiti u Ukrajini, a da ne budu ubijeni. Kremlj je poručio prethodno ruskim političarima da podrže invaziju ako žele zaslužiti poštovanje običnih Rusa, piše The Telegraph.

Ruski zastupnici su se nakon toga prijavili za vojnu službu u tajnoj postrojbi Cascade, smještenoj negdje u Donbasu, otprilike na mjesec dana, što im omogućuje da naprave korisne fotografije sebe u vojnoj odori, a možda i dobiju poneku medalju, piše Telegraph.

VKČ-OGPU, ruski blog-kanal koji tvrdi da ima bliske veze s obrambenim establišmentom zemlje, objavio je popise političara iz stranke Ujedinjena Rusija Vladimira Putina koji su služili u Cascadeu. "Ovo je 'odred pajdaša' koji uključuje parlamentarne zastupnike i njihovu djecu koji se žele predstaviti kao da su bili u ratu, ali im se ne ide na prvu crtu", objavio je kanal na Telegramu.

Sinovi moćnika izbjegli mobilizaciju

Sin Dmitrija Sablina, parlamentarnog zastupnika koji je utemeljio postrojbu i trenutno je vodi, snimljen je u Ukrajini kako služi zajedno s ostalim pripadnicima. Ruski oporbenjaci koji žive u egzilu na Zapadu istaknuli su da su gotovo svi sinovi moćnih Rusa uspjeli izbjeći prvu rusku mobilizaciju od 1941. godine.

Cascade je ustrojen u listopadu, mjesec dana nakon što je Putin izdao naredbu za mobilizaciju, ali nije jasno koliko ta jedinica zapravo sudjeluje u borbama. "Najudobnije mjesto za 'prolaznu službu' je odjel bespilotnih letjelica u Cascadeu, jer omogućuje da ostanete na sigurnoj udaljenosti od borbene linije", objavio je VKČ-OGPU.

Fotografije prikazuju vojnike iz Cascadea kako pripremaju dronove i proučavaju računalne monitore u udobnim bunkerima, daleko od krvi i blata prve crte bojišnice. Cascade se predstavlja kao polutajna postrojba za specijalne operacije, što znači da može izbjeći otkrivanje svoje lokacije, iako je Sablin u jednoj objavi na Telegramu napisao da su njegovi vojnici bazirani u Rubižneu, oko 80 kilometara od fronta.

Najbolje povezana postrojba?

Iako nije najhrabrija postrojba, Cascade je možda najbolje povezana i redovito prima ugledne goste. Sergey Kirijenko, prvi zamjenik šefa administracije ruskog predsjednika, posjetio je postrojbu tri puta.

Tijekom posljednjeg Kirijenkova posjeta 16. ožujka, Sablin je na svom kanalu na Telegramu napisao da se razgovaralo o tome kako čuva svoje "osoblje" prije nego što je svog posjetitelja upoznao s borcima u proruskoj postrojbi Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Ovi herojski momci nose najveći teret bitaka za oslobođenje DNR-a", rekao je Sablin.

Pročitajte više

 

Pročitajte više