Ovo je 5 stvari koje su dovele do Johnsonovog pada

Foto: EPA

BORIS JOHNSON je prije manje od tri godine doveo britanske konzervativce do najveće izborne pobjede od 1987. godine.

Sada je britanski premijer izgubio potporu svojih zastupnika i spreman je podnijeti ostavku na čelu stranke. Kako kaže, nada se da će biti premijer do jeseni. BBC je nabrojao pet stvari koje su dovele do Johnsonovog pada.

Afera Chrisa Pinchera

Zastupnik Christ Pincher je 29. lipnja, kada je bio zamjenik šefa konzervativne stranke, otišao u privatni klub članova u Londonu. Tada je optužen za pipanje dvojice muškaraca, što je dovelo do niza optužbi. Pincher je rekao da je popio previše i da se osramotio. Nakon Pincherove afere uslijedili su događaji koji su doveli do pada britanskog premijera. Pincher je i godinama prije toga bio optužen za slične stvari.

Prvo je Downing Street rekao da je Johnson bio svjestan konkretnih optužbi na račun Pinchera prije nego što ga je u veljači imenovao za zamjenika. To se pokazalo netočnim. Lord McDonald, bivši najviši državni službenik u ministarstvu vanjskih poslova, rekao je da je premijer osobno obaviješten o optužbama u vezi s Pincherom.

Johnson je nakon toga priznao da je bio upoznat sa slučajem 2019. i javno se ispričao što je Pinchera stavio na mjesto zamjenika u Konzervativnoj stranci.

"Partygate"

U travnju ove godine britanski premijer kažnjen je zbog kršenja pravila karantene nakon što je bio na okupljanju na svoj rođendan u lipnju 2020. Johnson se ispričao jer je otišao na zabavu u Downing Streetu tijekom prvog lockdowna.

Policija je izdala 126 kazni za 83 osobe zbog kršenja pravila karantene u Downing Streetu i Whitehallu. Viša državna službenica Sue Gray napisala je u izvješću da je niz političara kršio pravila karantene. "Vodstvo stranke mora snositi odgovornost za ovakvo ponašanje", napisala je Gray.

Prošlog mjeseca Johnson je odboru Donjeg doma britanskog Parlamenta rekao da su on i njegovi suradnici poštovali sve smjernice. Sada odbor istražuje je li premijer svjesno obmanuo Parlament.

Troškovi života i porezi

Inflacija je u 2022. naglo porasla, a trenutna stopa inflacije u Velikoj Britaniji iznosi 9.1 posto. Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do rasta cijena hrane i nafte.

Johnsonova vlada poduzela je neke korake za pomoć, poput smanjenja poreza na gorivo za pet penija po litri, međutim povećanje poreza nastavilo se u travnju. Također, nacionalno osiguranje poraslo je za 1.25 penija.

Vlada je rekla da će se povećanjem poreza platiti zdravstvena i socijalna skrb. Premda su promjene koje su stupile na snagu ovaj tjedan građanima olakšale situaciju, svatko tko zarađuje preko 34.000 funti godišnje i dalje će plaćati više. Johnsonovu vladu su kritizirali jer je usred najvećih životnih troškova odlučila povećati poreze za radnike. 

Suspenzija Owena Petersona

U listopadu 2021. odbor Donjeg doma preporučio je suspenziju od 30 dana za tadašnjeg konzervativnog zastupnika Owena Patersona.

Odbor je rekao da je Peterson prekršio pravila lobiranja kako bi pogodovao tvrtkama koje su ga plaćale.

Konzervativci, na čelu s Johnsonom, stopirali su njegovu suspenziju i uspostavili odbor koji će provjeriti kako je provedena istraga. Peterson je na kraju dao ostavku.

Manjak ideja

Johnson je svoju većinu osvojio zahvaljujući jasnoj politici u smjeru dovršenja brexita. Johnsonovi kritičari kažu da od tada premijeru nedostaje ideja i fokusa.

Mnogi su dovodili u pitanje Johnsonovu filozofiju i pitali se postoji li ona uopće. U lipnju je konzervativni zastupnik i bivši ministar Jeremy Hunt optužio Johnsona za nedostatak integriteta, vizije i kompetencije. 

 

Pročitajte više