Ovo su nove fotografije Pape. Ostao je u bolnici, ima respiratornu infekciju

Foto: Profimedia

Papa Franjo ima respiratornu infekciju i morat će provesti "nekoliko dana" u bolnici na liječenju, objavio je Vatikan.

U priopćenju se navodi da se 86-godišnji Papa žalio na probleme s disanjem zadnjih dana. Dodali su da testovi pokazuju da Sveti Otac nema covid-19.

Papa Franjo dirnut je brojnim primljenim porukama ohrabrenja te izražava zahvalnost za bliskost i molitvu, priopćio je Vatikan.

Papa boluje od divertikulitisa

Nekoliko sati ranije Papa je iznenada odveden u bolnicu na testiranja. Vatikan je prvotno kazao da je riječ o ranije zakazanom pregledu, ali su talijanski mediji to problematizirali, ističući da je televizijski intervju dogovoren s Papom za srijedu poslijepodne otkazan u zadnji čas.

Papa Franjo je ranije danas održao redovitu opću audijenciju u Vatikanu i činilo se da je dobrog zdravlja, navodi Reuters.

Papa Franjo boluje od divertikulitisa koji može prouzročiti inficiranje ili upalu debelog crijeva. Dio debelog crijeva uklonjen mu je operacijom 2021. u bolnici Gemelli.

Ranije ove godine rekao je da opet ima isti problem i da se zbog toga udebljao, ali da nije previše zabrinut. Također, ima problema s koljenom, a u javnosti koristi štap i invalidska kolica.

Papa Franjo je u prošlogodišnjem intervjuu za Reuters rekao da ne želi operirati koljeno jer ne želi ponavljanje dugotrajnih negativnih nuspojava anestezije kakve je imao nakon operacije 2021.

U mladosti mu uklonjen dio plućnog krila

Prošlog srpnja, prilikom povratka iz Kanade, papa Franjo priznao je da su njegova poodmakla dob i teškoće s hodanjem možda dovele do nove, sporije faze njegova pontifikata. Međutim, u međuvremenu je posjetio Kazahstan i Bahrein, a prošlog mjeseca posjetio je Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan.

U dobi od 21 godine Franjo je teško obolio od pleuralnog izljeva i bio je na rubu smrti te mu je uklonjen dio plućnog krila 1957. U nedavno objavljenoj biografiji prisjetio se te epizode komentirajući da suosjeća s oboljelima od covida-19.

"Razumijem kako se osjećaju ljudi oboljeli od koronavirusa koji se bore za dah uz pomoć umjetnih respiratora", povjerio je Franjo.

Prisjetio se i naknadne operacije uklanjanja cisti iz desnog plućnog krila u intervjuu koji je dao uglednom argentinskom novinaru i liječniku Nelsonu Castru kojemu je naglasio da se nakon toga "potpuno oporavio".

Pročitajte više