Ovo su fotografije godine po izboru World Press Photo

Foto: Mads Nissen

DANSKI fotograf Mads Nissen dobitnik je glavne nagrade uglednog natječaja World Press Photo za 2021., za snimku starije žene u Brazilu u zagrljaju medicinske sestre, a fotografija je članove žirija osvojila svojom porukom nade.

Nissen je glavnu nagradu natječaja za novinsku fotografiju World Press Photo dobio jer je svojom kamerom ovjekovječio prvi zagrljaj koji je nakon pet mjeseci izolacije uspjela ostvariti 85-godišnja štićenica doma za starije i nemoćne u Sao Paulu u kolovozu prošle godine.

Dugotrajno izolirana zbog pandemije koronavirusa, ta žena je konačno dobila prigodu doživjeti prvi zagrljaj medicinske sestre zahvaljujući plastičnoj zaštiti.

"Ranjivost, preživljavanje, ali i simbol nade"

"Ta simbolična slika covida-19 slavi sjećanje na najčudesniji trenutak naših života, posvuda. Fotografija istodobno pokazuje ranjivost, odvojenost i preživljavanje, a ujedno je i simbol nade", ocijenio je Kevin WY Lee, član žirija.

"Za mene je to priča o nadi i ljubavi u najtežim trenucima", rekao je autor Nissen, koji radi za danski dnevnik Politiken. Nagradu je dobio u kategoriji opće informacije u samo jednoj snimci. Nissenu, koji radi u Kopenhagenu, ovogodišnja nagrada nije i prva jer mu je 2015. World Press Photo dodijelio nagradu za snimku homoseksualnog para u Rusiji.

Više od 74.000 snimaka oko 4300 fotografa iz cijelog svijeta pristiglo je na natječaj, a najboljih 45 imenovali su suci. Svečana dodjela nagrada ove se godine održala online zbog pandemije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više