Pad na Wall Streetu peti tjedan zaredom

Foto: EPA

NA Wall Streetu su jučer burzovni indeksi pali peti trgovinski dan zaredom, pri čemu je i Dow Jones zaronio u područje "medvjeda" jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Dow Jones skliznuo je 1,11 posto, na 29.260 bodova, dok je S&P 500 oslabio 1,03 posto, na 3.655 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 10.802 boda. Nakon što su u petak S&P 500 i Nasdaq indeks zaronili u područje "medvjeda", 20 posto ispod svoje rekordne razine, jučer im se u tom području pridružio i Dow Jones.

Ulagači u strahu od recesije

Pad tih indeksa pet dana zaredom posljedica je strahovanja ulagača da će agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda gurnuti gospodarstvo u recesiju. Prošloga je tjedna Fed već treći put u nizu povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručili su i da će dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina. No, Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost, pokazuju projekcije Feda.

Amerika je tehnički već u recesiji

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom na to da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka. Na tržištu se ovih dana najviše nagađa koliko bi Fed još mogao podići kamate.

„Ulagači su upravo bacili ručnik u ring. Velika je nesigurnost po pitanju koliko će još Fed povećati kamate? Do 4,6 ili čak 5 posto? Kada će u 2023. godini taj proces završiti?” objašnjava situaciju na tržištu Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 7.020 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,46 posto, na 12.227 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 5.769 bodova.

Pročitajte više