Pakistanka (26) osuđena na smrt zbog bogohuljenja preko poruka na WhatsAppu

SUD u Pakistanu osudio je ženu na smrt jer je navodno slala bogohulne poruke na WhatsAppu i Facebooku.

Aneeqa Atteeq (26) osuđena je u srijedu u Rawalpindiju. Svog je tužitelja, također Pakistanca, upoznala 2019. preko aplikacije za igre. Par je komunicirao putem WhatsAppa.

Tužitelj je kazao kako je Atteeq slala bogohulne karikature proroka i komentirala "svete osobe" na WhatsAppu te da je na Facebooku objavljivala blasfemične sadržaje. U optužnici stoji da je "namjerno oskvrnula svete pravedne ličnosti i vrijeđala vjerska uvjerenja muslimana", piše Sky News.

Dobila je i novčanu kaznu

Atteeq, koja je aktivna muslimanka, odbacila je optužbe, rekavši na sudu da ju je njen tužitelj namjerno uvukao u vjersku raspravu kako bi mogao prikupiti dokaze iz "osvete" nakon što je odbila da joj bude prijatelj.

Osim smrtnom kaznom Atteeq je kažnjena i novčano te je osuđena i na 20 godina zatvora. Smrtnu kaznu mora potvrditi Visoki sud u Lahoreu, a ona ima pravo na žalbu. Prema pakistanskom zakonu o bogohuljenju, smrtna kazna se predviđa za svakoga tko je kriv za to kazneno djelo. Iako se smrtne kazne redovito izriču, mnogi od osuđenika često do kraja života provedu u zatvoru.

Prema skupinama za ljudska prava, optužbe za bogohuljenje se često koriste kako bi se zastrašile vjerske manjine ili riješile osobne razmirice.

Pročitajte više