Paladina: U EU nema primjera da se država toliko financijski uključila u obnovu

MINISTAR prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina obišao je danas nekoliko lokacija na području grada Zagreba na kojima se provode radovi obnove nakon potresa.

 

Obratio se i novinarima.

Rekao je, prenosi N1 Televizija, kako se na nekoliko objekata izvodi konstrukcijska obnova, neki su završeni, jedan dio obiteljskih kuća, jedan dio višestambenih objekata, dodajući kako uglavnom govori o širem području grada Zagreba.

"Važan obilazak gradilišta"

On kaže kako je obilazak gradilišta važan kako bi se upoznalo s preprekama, ali i vidjelo što napreduje željenom brzinom. "Ministarstvo i ostala nadležna tijela mogu ubrzati proces obnove", kaže ministar.

Prema njegovim riječima, s Gradom Zagrebom se komunicira o odvozu otpada. Ministar smatra da je prva lokacija zasad dovoljna, a druga je u pripremi. Kad bude potrebno, bit će spremna i treća lokacija, kaže ministar.

Na pitanje kakva je suradnja Grada, Ministarstva i Fonda, Paladina kaže kako se komunicira te da oba provedbena tijela imaju dovoljno odluka Ministarstva da mogu provoditi više obnove nego što to trenutno rade. U zadnja dva mjeseca stvorene su, prema ministrovim riječima, pretpostavke za ubrzanje donošenja odluka kako bi, kad se zahukta obnova, mogli pratiti dinamiku.

"Ovih 10-ak gradilišta može se smatrati malim brojem s gledišta protoka vremena od potresa. Mi smo naše ciljeve do kraja ljeta jasno iskomunicirali", kaže i dodaje kako je u pripremi i obnova više desetaka objekata te da očekuje da će do kraja listopada biti uvedeni u gradilište.

Ministar je zaključio i kako u Europi nema primjera gdje se država toliko financijski i organizacijski uključila u obnovu.

Pročitajte više