Pale cijene nafte

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela u odnosu na prethodno zatvaranje neznatno je oslabila, na 75.99 dolara, nakon jučerašnjeg skoka za 1.75 posto. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 20 centi i njime se trgovalo po 73.42 dolara. Jučer je završio u plusu za 1.7 posto. Na oba su tržišta cijene na putu tjednog dobitka oko dva posto.

Rast će ograničavati novi sojevi korone

Čak i uz rast novozaraženih u SAD-u, Aziji i dijelovima Europe, analitičari smatraju da bi veća stopa cijepljenja mogla ograničiti potrebu za teškim blokadama koje su pritisnule potražnju tijekom vrhunca pandemije u prošloj godini.

Analitičari također ukazuju na brzi oporavak indijske potrošnje benzina i industrijske proizvodnje nakon vala koronavirusa u ovoj godini, kao naznaku otpornosti tog gospodarstva na pandemiju. Barelom nafte trgovat će se po cijeni blizu 70 dolara do kraja godine, uz potporu svjetskog gospodarskog oporavka i sporijeg povratka iranskih zaliha nego što se očekivalo, dok će rast ograničavati novi sojevi korone, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

Očekuje se da će najveća naftna izvoznica Saudijska Arabija u rujnu drugi mjesec zaredom povisiti cijene različitih vrsta sirove nafte koju prodaje Aziji, saznaje se iz trgovinskih izvora. OPEC je objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica jučer iznosila 74.42 dolara, što znači da je porasla 85 centi u odnosu na srijedu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više