Palestinski arheolozi u Gazi otkrili još četiri grobnice stare 2000 godina

Foto: EPA

Na sjeveru Pojasa Gaze otkrivene su četiri rimske grobnice stare 2000 godina, rekao je danas AFP-u palestinski arheolog, dodavši da je sada moguće obaviti rekonstrukciju prvoga potpunog rimskog groblja na palestinskom području.

"Nakon otkrića još četiriju grobnica njihov ukupan broj na ovome rimskom groblju, koje datira iz razdoblja između 1. stoljeća prije Krista i 2. stoljeća nove ere, iznosi 134", rekao je palestinski arheolog Fadel al-Otol, kritizirajući nedostatna financijska sredstva za nastavak radova.

Istaknuo je da je riječ o "prvoj cjelovitoj rimskoj nekropoli" otkrivenoj u Gazi. Kazao je i da su arheolozi otkrili "fragmente keramike i metalne predmete koji su se koristili u pogrebnim ritualima".

Što je sve otkriveno u grobnicama?

Na groblju su otkrivene grobnice piramidalne strukture u čijoj unutrašnjosti restauratorske radove izvodi tim tehničara koje vodi Al-Otol.

"Ovdje su nedavno otkrivena dva olovna kovčega, jedan ukrašen grozdovima i drugi dupinima koji plivaju", rekao je palestinski arheolog.

Za financiranje radova iskapanja i za restauratorske radove pobrinuo se Fond za zaštitu kulture British Councila. Pojas Gaze je skučen i siromašan teritorij koji graniči s Izraelom, Egiptom i Sredozemljem.

Pod kontrolom je palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa, a pod izraelskom blokadom je već više od 15 godina.

Pročitajte više

 

Pročitajte više