Papa Franjo je u bolnici. Vatikan: Operacija bi mogla trajati satima

Foto: EPA

PAPA Franjo primljen je danas u bolnicu Gemelli u Rimu te je podvrgnut operaciji, kazao je novinarima kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Vatikana. Dodao je da će Papa biti u bolnici onoliko vremena koliko bude potrebno za operaciju, nakon čega vjeruje da će nastaviti s aktivnostima, makar i iz bolničke postelje.

Sve audijencije otkazane su do 18. lipnja, objavio je Vatikan. "Bliski smo Papi našom privrženošću, pratimo ga svojim molitvama, nadajući se da će se sve što prije riješiti koliko je moguće", rekao je Parolin.

Na upit brine li ga operacija, rekao je: "Ne znam što reći, budući da nemam dodatnih informacija". Rekao je da nema informaciju o tome je li operacija gotova te je objasnio da bi mogla trajati nekoliko sati.

Podsjetimo, Vatikan je ranije danas objavio da papa Franjo, koji ima 86 godina, mora na hitnu operaciju. Operiraju mu bruh i trbušnu stijenku. Dodali su da je njegov liječnički tim posljednjih dana odlučio da je potrebna operacija i da se očekuje da će ostati u bolnici nekoliko dana kako bi se oporavio.

Radi se laparoskopskoj operaciji kile i trbušne stijenke s umetanjem protetskog materijala, rekao je Bruni. Operacija će biti obavljena pod općom anestezijom. U pitanju je incizijska kila koja je posljedica neke prethodne operacije. Papi nanosi sve veću bol i pogoršava rad crijeva. 

Očekuje da će Franjo ostati u bolnici nekoliko dana radi oporavka.

Zdravstveni problemi

Papa Franjo odveden je u bolnicu nakon tjedne audijencije u Vatikanu u srijedu ujutro, a prilikom tog događaja nije spomenuo planiranu operaciju. U utorak je proveo 40 minuta na pregledu u bolnici Gemelli.

Papa, koji je u ožujku obilježio 10. godišnjicu svog pontifikata, često koristi invalidska kolica ili štap za hodanje zbog bolova u koljenima. U srpnju 2021. uklonjen mu je dio debelog crijeva u operaciji zbog divertikulitisa.

Papa je prošle godine rekao da ne želi operirati koljeno jer je opća anestezija za operaciju debelog crijeva izazvala neugodne nuspojave.

Delegacija Hrvatskog nogometnog saveza imala je zakazanu privatnu audijenciju ovoga petka u 11 sati u Apostolskoj palači u Vatikanu, no susret je odgođen do daljnjeg.

Pročitajte više