Papa Franjo s izbjeglicama u Južnom Sudanu: "Patim s vama"

Foto: EPA

"OVDJE sam s vama i patim za vas i s vama", rekao je papa Franjo ljudima u Južnom Sudanu na susretu s raseljenima zbog nasilja u jednoj od najgorih izbjegličkih kriza u svijetu. Na susretu s raseljenim osobama u Jubi Papi su se pridružili Justin Welby, glavni svećenik Anglikanske crkve i Iain Greenshields, poglavar Škotske crkve.

"Željeli bismo dati krila vašoj nadi", rekao je Franjo. Obratio se nekoliko stotina muškaraca, žena i djece u velikom šatoru.

UN procjenjuje da je više od 2 milijuna ljudi raseljeno u Južnom Sudanu unatoč krhkom miru nakon godina građanskog rata.

Dodatnih 2.3 milijuna izbjeglo je u susjedne zemlje. U međuvremenu je Južni Sudan primio oko 300.000 izbjeglica, od kojih većina dolazi iz Sudana. Ujedinjeni narodi rangiraju izbjegličku krizu kao najveću u Africi i treću najveću u svijetu, a najviše su pogođeni žene i djeca.

Postoji sedam prihvatnih logora za raseljene osobe koje je UN uspostavio od 2013. Najveći, Bentiu na sjeveru zemlje, bio je dom za 120.000 izbjeglica 2022. godine, dok je broj porastao zbog poplava diljem zemlje.

Uvjeti života tamo su se pogoršali, uz nedostatak pitke vode. Mnoga su djeca pothranjena, a malarija i kolera se šire. "Bojim se kakav će biti moj život i životi druge djece u budućnosti", rekao je Joseph Lat Gatmai (16) koji živi u Bentiuu.

Johnson Juma Alex (14) rekao je Papi da je sve u kampu tijesno i pretrpano. "Nema mjesta za igranje nogometa. Mnoga djeca ne idu u školu jer nema dovoljno učitelja ili škola za sve." Franjo poziva na prestanak nasilja te ističe da žene trebaju posebnu zaštitu. "Majke, žene su ključ transformacije zemlje", rekao je.

Pročitajte više